TÜRKİYE-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirve Toplantısı Tiflis’te başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Zirve’nin gerçekleştirileceği Milli Kütüphane’ye gelişinde, Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili tarafından karşılandı.
Zirvenin açılış oturumu öncesi Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev birlikte 'Aile fotoğrafı' çektirdi. Ardından liderler, kısa birer açış konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi vesilesiyle Tiflis’te bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan arasında çok boyutlu, yoğun işbirliği bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında Cumhurbaşkanları düzeyinde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun Gürcistan kısmının temel atma töreninde birlikte olduklarını hatırlattı. Üç ülkenin, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars ve Trans-Anadolu gibi bölgesel ve küresel ölçekte çok önemli projeleri gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, zirve kapsamında bu projelerin de geniş biçimde konuşulacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, üç ülkenin Güney Kafkasya’da istikrara ve refaha katkısının herkes tarafından takdir edilmeye başlandığına dikkat çekerek, “Biz Kafkasya’nın yüksek dağlarını bir duvar olmaktan çıkardık bir kapı, bir iş birliği alanı haline getirmiş olduk. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.
"ÜÇ ÜLKE HALKI KARDEŞ"
Üç ülke halklarının birbirlerinin kardeşleri, komşuları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ŞÖYLE KONUŞTU:
"Aralarındaki yakın dostluğa dayalı iş birliği, ekonomik alanda da kendini göstermektedir. Bunları en üst seviyede Cumhurbaşkanları olarak tekrar gözden geçirmek ve bu zirveleri bundan sonra düzenli bir şekilde yapılacağını ümit ediyorum. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum.2
Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan’a ev sahipliği için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

MV(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)