"İKİLİ İLİŞKİLER ÇOK İLERİ SEVİYEDE"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında üç ülke arasındaki coğrafi beraberliğin, Güney Kafkaslar'da çok büyük bir cazibe merkezi oluşturduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu üç ülkenin samimi, yakın ilişkileri ve iş birliği bölgeyi de cazibe merkezi haline getirmektedir" dedi.
Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirve Toplantısı çerçevesinde üç ülke Cumhurbaşkanı bir araya geldiler. Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kafkasya konusunda ortak bir vizyonu paylaşan 3 ülkenin cumhurbaşkanları olarak bir araya geldiklerini ve iş birliğinin tüm yönlerini ayrıntılı şekilde gözden geçirdiklerini belirtti. 
Türkiye'nin Gürcistan ve Azerbaycan ile ikili ilişkilerinin çok ileri düzeyde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan ile ticaret hacminin 1.5 milyar dolara, ülkedeki Türk yatırımının 1 milyar dolara ulaştığını, birçok Türk iş adamının Gürcistan'da yatırım yapmak istediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, "İlişkilerimiz öyle ki vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla, pasaportsuz bir şekilde vizesiz seyahat edebilmektedir" dedi.
Azerbaycan ile ikili ilişkilerinin ise çok daha özel boyutları bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik alanda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4.7 milyar dolar, yatırımların 5 buçuk milyar dolar olduğunu vurguladı. 
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki coğrafi beraberliğin, bölgede, Güney Kafkaslar ‘da çok büyük bir cazibe merkezi oluşturduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Şüphesiz ki söylediğim rakamlar önemli rakamlardır ama bunun çok daha ilerisine varmamız mümkündür. Bu üç ülkenin samimi, yakın ilişkileri ve iş birliği bölgeyi de cazibe merkezi haline getirmektedir ve bu cazibenin de gücü giderek artmaktadır. Öyle ki çok büyük altyapı projelerini gerçekleştirdiğimizi herkes bilmektedir. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projeleri gerçekleşmesi zor, hatta bazılarının rüya dediği projelerdir. Bunların ilk ikisi gerçekleşmiş, üçüncüsü olan Demiryolu projesi de gerçekleşmek üzeredir."
ULAŞTIRMA ALANINDAKİ PROJELER
Ulaştırma Bakanlarının da toplantıya katılarak kapsamlı bir sunum yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Binlerce metre uzunluğunda, 4-5 kilometrelik tüneller, büyük viyadükler açılmış ve işlerin büyük kısmı bitirilmiştir. İnşallah kısa bir süre içerisinde bitecektir. Tabii ki, TANAP Projesi de ayrı bir enerji projesi olarak bölgenin önemini çok daha ortaya çıkarmaktadır" diye konuştu.
Koordinasyonun birçok pratik faydaları bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun en basit göstergesi; trenlerimiz, raylar birbirine çok uygun değildi. Bu koordinasyon neticesinde artık bütün trenler, Türkiye’den Gürcistan’a, Azerbaycan’a; Azerbaycan’dan Gürcistan ve Türkiye’ye hiçbir sıkıntı çekmeden gelebilmektedirler. Bizim temel arzumuz, bütün bu projelerle bölgedeki refahı ve ekonomik gelişmeyi artırmaktadır."
GÜRCİSTAN VE AZERBAYCAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Cumhurbaşkanı Gül, Zirve boyunca bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldıklarını kaydederek, barış ve istikrarın korunmasını esas alan ve ortak evrensel değerlere dayanan görüşlerin örtüştüğünü vurguladı. Türkiye’nin, Gürcistan ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğini yinelediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki ihtilafların toprak bütünlüğü ilkesi temelinde barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının önemini bir kez daha paylaştıklarını ifade etti.
UKRAYNA KRİZİ
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinde Ukrayna’daki krizi de ele aldıklarını, krizin bölgenin güvenlik ve istikrarını etkilediği konusunda hemfikir olduklarını anlatırken, şöyle dedi:
"Krize, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi çözüm bulunması da şarttır. Ülkedeki Anayasa reformu, doğusuyla batısıyla tüm toplumu kucaklamalıdır. AGİT Gözlem Misyonunun gerilimin düşürülmesi ve diyaloğun güçlendirilmesindeki rolünü destekliyoruz. Kırım Tatar Türklerinin de durumunu hassasiyetle takip ettiğimizi Türkiye olarak burada ifade etmek isterim."
Samimi iş birliğinin birçok ülkeye örnek olacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Zirvenin, gerek ülkeler, gerek bölge açısından hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.

MV(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)