"NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL KULLANIM HAKKINI DESTEKLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ikinci gün Genel Oturumuna katılarak bir konuşma yaptı. Toplantı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile toplantı salonunda da Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile bir süre görüşen Cumhurbaşkanı Gül, genel oturumda da bir konuşma yaptı.
Hollanda’nın başkenti Lahey şehrinde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Uluslar arası yükümlülüklere tamamen uyulduğu takdirde, Nükleer enerjinin barışçıl kullanımı hakkını destekliyoruz” dedi. Lahey’de 53 ülkenin katılımıyla düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şunları söyledi:
"Barışçıl bir şekilde, Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hepimizin ortak hedefi olmaya devam etmektedir. Bugün bu yüzden buradayız. Nükleer silahların yayılması önlenmelidir. Nükleer silahsızlanmanın önlenmesi ve dağılan nükleer silahların imhası gerekmektedir, bu sorunun aşılması, hiçbir Ülkenin bunu tek başına yapabilmesi mümkün değildir. Bunların yapılabilmesi kollektif bir eylem gerektirir. Nükleer silahlardan arınmış bir Dünya hepimizin ortak hedefi olmaya devam etmektedir. Bu gün burada bulunma sebebimizde budur. Nükleer silahsızlanmada iki önemli unsur ön plana çıkmaktadır. Nükleer malzeme üreten tesislerin korumalarının çok iyi bir şekilde sağlanması, Nükleer terörizm tehdidine karşı tedbirlerin alınmasıdır. Nükleer kaçakçılıkla mücadele edilmeli ve bu önlenmelidir."
"Türkiye, Nükleer kaçakçılıkla mücadele içindedir, Biz Küresel ortaklık yoluyla Nükleer Güvenliği destekliyoruz. Türkiye’de transit çift kullanımlı malzeme ve yasadışı Nükleer malzeme transferini önlemek için diğer Ülkelerle ve uluslar arası mekanizmalarla sürekli işbirliği içindeyiz. Türkiye başından bu güne Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecinde ortak düşünceleri savunmuş ve taraf olmuştur. Etkili önlem ve alınan yasaklamalarla nükleer malzeme kaçakçılığını önlemek için geniş önlemler aldık ve bu kararlılığımız devam etmektedir. Washington’dan bu yana biz verdiğimiz taahhütlerimizi uygulamaya, genişleterek devam ediyoruz. Türkiye uluslararası yükümlülüklerine tam uyum içinde Nükleer Enerjinin Barışçıl kullanım hakkını destekliyor. Sonuç olarak, daha iyi bir gelecek için, Nükleer caydırıcılık çok taraflı işbirliği ve dialog içinde yürütülmelidir."
Cumhurbaşkanı Gül Nükleer Malzeme kaçakçılığının da önlenmesi için ortak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

ED(AÖ/İD)