ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Ader’in AB konusunda Macaristan’ın desteğini yinelediğini söyleyen Gül, Macaristan’ın desteğinden mutluluk duyduğunu ifade etti.
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’i Türkiye’ye davet ettiğini söyleyen Gül, görüşmelerin verimli geçtiğini, İki ülke arasında güçlü bir sempatinin olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Her iki ülkenin NATO’da dost ve müttefik olduğunu vurgulayan Gül, ekonomik yatırımlara hız verilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.
Enerji konusunda yapılacak işbirliğini daha detaylı ele aldıklarını ifade eden Gül, Türkiye’nin Avrupa’ya güvenli enerji kaynakları sunan önemli bir alternatif olduğunu belirtti. Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader de konuşmasında Macar-Türk ilişkilerinin geçtiğimiz yıllarda çok büyük ivme kazandığını söyledi. Son 10 yıl içerisinde ekonomik ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandığını belirten Ader, geçtiğimiz yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 genişleme kaydettiğini vurguladı.
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine dikkat çekerek ilişkilerin mükemmel olmasında en büyük etkenin iki ülke halkları arasındaki sempati olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da ortak iradeye sahip olduğunu belirtti.
Açıklamasına, Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisi olan Budapeşte’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti anlatarak başlayan Cumhurbaşkanı Gül, davet nedeniyle  Cumhurbaşkanı Ader’e teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Ader’i Türkiye’ye davet ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, kendisini Türkiye’de görmek istediklerini kaydetti.
TÜRKİYE İLE MACARİSTAN’IN TARİHTEN GELEN İLİŞKİLERİ
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Macaristan’ın, tarihten gelen ilişkileri olan iki millet olduğunu, Türk ve Macar halklarının daima birbirine sempati duyduğunu belirterek, bu sempatinin bugün de güçlü bir şekilde var olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin mükemmel olmasında en büyük etkenin bu sempati olduğunu vurguladı.
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader’le hem baş başa hem heyetler arasında yaptıkları görüşmelerin gayet verimli geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "İkili ilişkilerimizi detaylı bir şekilde görüştük. Her iki ülke de NATO’da müttefik dost iki ülkedir. Avrupa Birliği içerisinde siz üye, biz de müzakere içinde bulunan ülkeleriz. Geçen sene Sayın Başbakan Orban’ın Türkiye’ye yaptığı ziyarette ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine yükseltildi ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni kurduk bu iki ülke arasında" dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinde özellikle ekonomik ilişkileri çok geniş bir şekilde konuştuklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Ticaretimiz 2 milyar dolar. Bunu 5 milyar dolara çıkartma azmimizi paylaştık. Ayrıca, her iki ülke de yatırımları hızlı bir şekilde artırma, çalışmalara hız verme konusunda anlaştık. Ben bu ziyarete yanımda çok sayıda Türk işadamı ve yatırımcıyla birlikte geldim. Bugün öğleden sonra Macar ve Türk iş adamlarıyla beraber ortak İş Forumu Toplantısı yapacağız ve burada her iki ülke iş adamlarını daha çok ticaret ve yatırım yapmaya davet edeceğiz. Bu vesileyle şunu söylemek isterim; Türkiye’de büyük bir ekonomik potansiyel vardır. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi ve 850 milyar doların üzerinde GSMH’si ile inanıyorum ki Macar yatırımcıların çok ilgisini çekecektir."
"TÜRKİYE, AVRUPA’YA ENERJİ ARZINDA ÖNEMLİ BİR GÜZERGÂHTIR"
Özellikle enerji konusunda yapılacak iş birliğini biraz daha detaylı konuştuklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, nükleer enerjiden, gaz ve diğer alternatif enerji yollarına kadar iş birliği potansiyeli olduğunu gördüklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Avrupa’nın güvenli enerji kaynaklarına ulaşması için özellikle Kafkas ve Orta Doğu enerji kaynakları için alternatif imkânlar sunan önemli bir güzergâh olduğuna dikkat çekti.
OSMANLI-TÜRK MİRASINA AİT ESERLERİN KORUNMASI
Kültürel iş birliğine de çok önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’daki Osmanlı-Türk mirasına ait eserlerin korunması, restorasyonu ile ilgili hassasiyetlerinden dolayı hem Macar halkına hem de bütün Macar hükümetlerine teşekkür etti.
Macaristan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecindeki desteğini Cumhurbaşkanı Ader’in bir kez daha tekrarlamasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bildiğiniz gibi Macaristan, Avrupa Birliği içerisinde Türkiye Dostları Grubu’nun üyesidir. Bu güçlü desteğinin müzakere süreci içerisinde de devam edeceğini biliyoruz. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri düzeye taşınması için iyi bir vesile olduğuna inandığını belirtti ve misafirperverliklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Ader’e teşekkür etti.
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader de stratejik dost ülke Cumhurbaşkanını Macaristan’da ağırlamaktan şeref duyduklarını belirterek Macaristan-Türkiye ilişkilerinin çok ileri seviyeye ulaştığını söyledi.
Türkiye’nin son 10 yılda ekonomi alanında büyük başarılara imza attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Ader ise, iki ülke arasında gelişmekte olan ticaret hacmini daha da büyütmek için neler yapılabileceğini görüştüklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Ader, Türkiye ve Macaristan arasındaki kültürel ilişkilerin önemine işaret ederek, İstanbul ve Budapeşte’de kültür merkezlerinin açıldığını söyledi. Türkiye’de dört kentte Macar-Türk dostluk derneklerinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Ader, "Budapeşte ve Macaristan genelinde Osmanlı Türk döneminden tarihî eserlerin restorasyonu konusunda iş birliği devam etmektedir" dedi.