ALMANYA'nın Delmenhorst kentinde yaşayan doğuştan görme engelli Ceyda Pala, katıldığı bilgisayarda en hızlı yazı yazma yarışmasında iki dalda Almanya birinciliği elde etti.
Stenografenbundes Kuruluşu tarafından her yıl düzenlenen yarışmaya 10 bin dolayında kişi katıldı. Gençlerin bilgisayarda 10 parmak yazı yazmalarını geliştirmek ve bu alanda en iyileri seçmek için nisan ayında düzenlenen yarışmaya bölge birincisi olan 12 yaşındaki Ceyda Pala da katıldı. Çeşitli yaş gruplarında yapılan yarışma uzman kişilerin gözetiminde oldu. Yarışma okunan karakterleri belli bir zamanda bilgisayara yazma şeklinde yapıldı.
Ceyda ilk birinciliğini 13-14 yaş grubunda elde etti. Bu grupta 2 bin dolayında yarışmacı mücadele etti. Ceyda bu dalda 299 okunan karakteri bir dakikada sıfır hatayla tamamlayarak bilgisayarda hızlı yazmada Almanya birincisi oldu. Ceyda'nın ikinci başarısı ise öğrenci grubunda bilgisayarda mükemmel yazı yazma da oldu. Görme özürlü Ceyda bu dalda da bir dakikada 328 karakteri iki hatayla tamamlayarak birinci oldu.
CEYDA İÇİN ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
Stenografenbundes Kuruluşu tarafından Wadenburg kentinde ödül verme töreni düzenlendi. Daktilo müzesinde düzenlenen törene Stenografenbundes Kuruluşu bölge temsilcileri katıldı. Törende konuşan Stenografenbundes Kuruluşu Kuzey Almanya Başkanı Hannalore Schindelasch, Ceyda'nın büyük bir başarıya imza atığını söyledi. Ceyda'nın gören yarışmacılarla yarıştığına dikkat çeken Schindelasch, "Ceyda mükemmel bir insan" dedi. Ödül töreninde Ceyda'ya birincilik belgeleri, kupa, altın madalya ve çeşitli hediyeler verildi.
İYİ Kİ KATILMIŞIM
Yarışmada birinci olduğuna kendisi de inanamadığını, çok mutlu olduğunu anlatan Ceyda Pala, "Ben de birinci olduğuma inanamıyorum. Çok mutluyum ve kendimle gurur duyuyorum. İyi ki bu yarışmaya katılmışım" dedi.
Ödül töreninde kızı Ceyda'yı yalnız bırakmayan Mehmet Pala ise onunla gurur duyduğunu söyledi. Kızının doğuştan görme engelli olduğunu vurgulayan Pala, "Norma insanlarla yarışan Ceyda'nın Almanya birincisi olması beni çok duygulandırdı. Ceyda gerekli ekipmanlar olmamasına rağmen yarışmaya katıldı. Ceyda'nın daha önce de dereceleri bulunuyordu ama Almanya birinciliği yoktu" diye konuştu.