GAZPROM, bugün saat 10.00'dan itibaren "Naftogaz Ukrayna" ile gaz alışverişinde avans sistemine geçildiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada Naftogaz Ukrayna'nın borcunu uzun süreden bu yana ödemediği için bu kararın alındığı ifade edilirken, şöyle denildi:
"Şirketin ödenmemiş doğalgaz borcu 2013 Kasım-Aralık ayları 1.451 milyar dolar ve 2014 Nisan-Mayıs ayları 3.007 milyar dolar olmak üzere toplam 4.458 milyar dolardır. Aynı zamanda Haziran ayı için de henüz hiçbir ödeme yapılmadı. Bugünden itibaren Ukrayna şirketi sadece önceden parasını öderse bizden gaz alabilecek."
Gazprom özel temsilcisi Sergey Kupriyanov, avans sistemine geçişten sonra Ukrayna ile gaz anlaşmasının değişmeyeceğine, avans sisteminin bu anlaşmanın maddelerinden biri olduğunu ifade etti.
Gazprom bugünden itibaren Ukrayna'ya sadece Avrupa'ya gidecek transit gazı gönderecek. Naftogaz Başkanı Andrey Kobolev daha önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna'nın Avrupa'ya gazın sorunsuz gitmesi için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Ancak Kobolev Kiev'in sadece Ukrayna gazının değil, tranzit gazın da kapatılmasına hazırlandığını da sözlerine eklemişti. Rusya'dan yapılan açıklamada, Gazprom'un bu senaryoya hazırlıklı olduğu, bu durumda "Kuzey Akımı" ve "Yamal-Evropa" boru hatlarını kullanacakları belirtildi.