FINANCIAL Times gazetesi, Türkiye'deki siyasi ve kültürel çatışmaların refah getiren sistemdeki endişeleri giderek arttırdığını yazdı.
Gazetenin analiz sayfasında yer alan 'Değerler Çarpışması' adlı yazıda, Türkiye'de 17 Aralık'ta başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonun yargı sistemi ve ulusal ekonomiye etkileri analiz edildi.
Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rüşvet skandalının hükümeti ve ailesini de içine almasından dolayı geçen yıl Gezi olaylarındaki taktiğini kullanarak ve yine sorunların suçunu 'Büyük bir uluslararası komplo'ya yüklediğini yazdı. Yazıda, Başbakan'ın bu skandalın tohumlarının Gezi olayları sırasında atıldığı ve Türkiye'ye karşı güçlerin Gezi ile yetinmedikleri açıklamalarına yer verilirken şöyle denildi:
"Soruşturmalar hakkında buna benzer komplo teorileri Türkiye dışına çıkmıyor. Erdoğan'ın yasal kurumlarla savaşı, Erdoğan'ın bir kez müttefiki olan Fethullah Gülen hareketine karşı uzun süredir demlenen savaşının bir parçası olarak görülebilir."
Yazıda, sık sık 'Gelişmekte olan pazar yıldızı' olarak görünen Türkiye'nin bugünlerde daha fazla kişiselleştirilmiş, ilke ve kararlarına daha az bağlı bir ülke olarak zayıflamış olduğunu savunuldu. 
Yazıda, Rüşvet skandalı ile ilgili çok sayıda sorunun da yanıtsız kaldığı, Türkiye'deki ekonomik gelişiminin riskte olduğuna yönelik endişeler bulunduğu kaydedildi. Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın Gezi olaylarına ilk tepkisinin iş ve finans çevrelerine karşı kavgacı bir duruş sergilendiğini, ulusal ve uluslararası finans çevrelerini Türkiye'nin gelişmesini engellemek isteyerek faiz lobisi olarak nitelendirdiği ileri sürüldü.
"BELİRSİZ SİYASİ İKLİM"
Financial Times'teki yorumda şöyle devam edildi:
"Başka bir endişe ise, Erdoğan'ın kişiselleştirilmiş kuralı ve ülkenin ekonomik yönetimi. Resmi olarak bağımsız olmasına karşı ülkenin merkez bankası Başbakan'ın faiz lobisi atağı sonucunda faiz oranlarını arttırmakta isteksiz. Diplomatlar ve işadamları Gezi protestolarından beri belirsiz siyasi iklim ve ticaretten dolayı büyük potansiyele sahip yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapıp yapmama konusunda düşündüklerini gizlice açıklıyorlar."
"SORUŞTURMA KAOS İÇİNDE"
Financial Times, yolsuzluğa karşı oruşturmanın şu anda kaos içinde olduğunu iddia ederken, "Eğer polis, savcıların emirlerini izlerse hükümet tarafından süratle görevden alınmaya maruz kalacak. Örneğin bu ay İzmir'deki iki polis şefinin yeri yolsuzluğa karşı yaptıkları baskından sonra görev yerleri değiştirildi" ifadelerini kullandı.
Yazının sonunda, artık önde gelen endüstrilerini bir zamanlar gelişen pazar olarak övgüyle söz edilen Türkiye'nin büyümeye devam edip işletmelerin başarılı olmasına izin verip- vermeyeceği sorularını sorduklarını kaydedildi.
 
GY(AÖ/İD)