Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun 80 milyon lira cirolu bir şirketin sahibi bir işadamına kızı ve yeğeniyle yapacağı Paris gezisi için vize vermediği yönünde basında çıkan haberlerle ilgili konuşan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, işadamının vize talebinin reddedildiğini doğruladı ancak konsolosluğa ulaşan dosyadaki bilgilerle haberlerde yer verilen bilgilerin bağdaşmadığını kaydetti.

İşadamı başvurusuyla ilgili bütün detayları açıklamasının mümkün olmadığını belirten Domenach, "Söz konusu başvuru dosyasında belirtilen gelir yeterli değildi. Basında yer alan haberdeki bilgiler doğru olsaydı vize tabii ki
verilirdi " dedi.

Türk vatandaşlarının Fransa'ya turist veya işadamı olarak gitmesi Fransa'nın çıkarına olduğunu söyleyen Domenach, şöyle devam etti:

"Ancak biz vize taleplerini doğru şekilde doldurulmuş vize başvuruları çerçevesinde karşılayabiliriz.İnsanlar formları doğru doldurursa, hayat hepimiz için kolaylaşır. Bu kişi de dosyasını doğru hazırlamış olsaydı, vizesini alabilirdi. Vize talebinden bulunanlar, başvurularını acenteler aracılığıyla yaptığından, çoğu kez başvuru dosyalarında ne olduğundan habersiz olabiliyorlar."

"GÜNDE 600 VİZE BAŞVURUSU İNCELENİYOR"

Charlie Hebdo saldırısının ardından vize politikasında herhangi bir değişiklik veya daha sıkı inceleme yönünde talimatın söz konusu olmadığını ifade eden Domenach, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda günde 600 vize
başvurusunun incelendiğine dikkati çekti.

Domenach, "Ret oranı yüzde 3 düzeyine düştü. Vize süreleri ise uzadı. Büyükelçimizle vize almayı kolaylaştırmak istiyoruz" diye konuştu.

Domenach, vize konusunda iş adamlarına kolaylık sağladıklarını ifade ederek, işadamlarının Türk Fransız Ticaret Odası veya Ticaret Müşavirliği'nden (Bussiness France) yardım alabileceğini söyledi. Domenach, vize konusunda sanatçıları Fransız Kültür Merkezi'nden, gazetecileri de konsolosluğun basın servisinden yardım almaya davet etti.

Basına yansıyan haberlerde bir işadamının, kızı ve yeğenlerini Paris Disneyland'a götürmek için başvurduğu Fransız Başkonsolosluğu'ndan vize alamadığı ve "terörist muamelesi" gördüğü iddiaları yer almıştı.