Firari Askerler İçin Çipras'tan Teminat
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Başbakan Binali Yıldırım'a firari darbeci askerlerle ilgili teminat verdiği ortaya çıktı. Buna göre Çipras, Yıldırım'a sürecin en kısa sürede tamamlanması için yetkileri çerçevesinde üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.
Real News gazetesi, iki lider arasında şöyle bir diyalog geçtiğini belirtti:
"KARARI YUNAN ADALETİ VERECEK"
Çipras: "Askerler için kararı Yunan adaleti verecek. Hükümetimiz, adaletin bunların darbede yer aldıklarını göz önünde bulunduracağına kesin gözüyle bakıyor.
"TÜRKİYE EGEMEN BİR DEVLET"
Hükümetimiz yapabileceği tek şey, yetkileri çerçevesinde, hukuki sürecin mümkün olan en kısa süre tamamlanmasını sağlamaktır. Elbette siz (Türkiye) egemen bir devletsiniz. Ancak, ölüm cezası ile ilgili tartışma Avrupa stratejinize ciddi sorunlar yaratıyor.
"ÖLÜM CEZASINI KALDIRAN BİZİZ"
Başbakan Yıldırım: "Bu konuya açıkça değinmenizi takdirle karşılıyorum. Unutmayın ki, ölüm cezasını kaldıran biziz. Ölüm cezasının yeniden getirilmesi yakın gelecekte kararlaştırılacak bir şey değil. Bu her halükarda tüm siyasi partilerin mutabakatı ile olacak. Ayrıca bu, hiçbir şekilde 8 askerin Türkiye'ye iadesi ile yakın bir tarihte olmayacak."