TÜRKİYE'yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit isimlerinden Rıza Sarraf'ın arkasındaki isim olduğu iddia edilen 'Reis' ve 'Kont' olarak da bilinen İranlı dolar milyarderi Babek Zencani'nin gözaltına alındığı belirtildi.
İran'ın Fars haber ajansı, işadamı Babek Zencani’nin gözaltına alındığını duyurdu. Habere göre, İran Genel Savcısı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ünlü işadamının bugün öğleden sonra gözaltına alındığını bildirdi. Savcı, Zencani'nin neden gözaltına alındığına dair ayrıntılı bilgi vermedi.
İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı, ünlü milyarderin büyük olasılıkla Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı'na olan borcunu ödemediği ve evrakta sahtecilik suçlamalarından dolayı gözaltına alındığını yazdı. Daha önce İranlı bazı yetkililer, Zencani'nin sattığı petrol karşılığı devlete 2.06 milyar Euro borcu olduğunu ve bunu ödemediğini kaydetmişti. Zencani ise bu konudaki suçlamaları reddederek borcunu ödediğini ifade ediyor. İran'daki birçok haber ajansı söz konusu gelişmeyi flaş haber olarak aktarırken, Zencani'nin patronu olduğu Sorinet Holding'den bu konuda hala bir açıklama yapılmadı. Önceki gün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yardımcısı İshak Cihangiri'ye gönderdiği bir mektupta, "Ülkeye uygulanan yaptırım koşullarından kötü yönde faydalanarak haksız ve izah edilemeyecek şekilde servet biriktirenlerin belirlenmesi ve cezalandırılması için gerekli eylemlerin yapılması" talimatını vermişti. Ruhani, yapılacak eylemlerle ilgili raporun bir ay içerisinde kendisine sunulması talep etmişti. Geçen hafta da İran meclisindeki 12 milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani'ye gönderdikleri bir mektupta, Babek Zencani'nin yolsuzluk yaptığına dair yeterli kanıtların mevcut olduğunu belirterek Zencani hakkında soruşturma talebinde bulunmuşlardı.

(SS)