KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 31 Mart'ta bir araya gelecek.
Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdiği bugünkü görüşme dönüşü Cumhurbaşkanlığı'nda yaptığı açıklamada, liderlerin 31 Mart'ta bir araya gelmesinin bugünkü görüşmede kesinleştiğini söyledi. Özersay, liderler görüşmesinin saatinin ise daha sonra kesinleşeceğini belirtti. Görüşme sonrası Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) açıklamada bulunan Kudret Özersay, cuma günü öğleden sonra bir araya gelecek olan müzakerecilerin, liderler görüşmesi öncesinde de birkaç kez daha bir araya gelmesinin söz konusu olacağını kaydetti. Özersay, "Hem farklı konularda ilerlemeye çalışacağız, hem de liderler toplantısının hazırlığını yapmış olacağız" dedi.
MAVROYANNİS İLE 3 SAATLİK GÖRÜŞME
Kudret Özersay, Mavroyannis ile bugün yaklaşık 3 saat süren görüşmesinde federal yürütmenin yetkileri konusunu ele aldıklarını söyledi. Özersay, şöyle dedi:
"Federal yürütmenin yetkileri konusunda daha önceden ortada bir yakınlaşma kağıdı vardı. O yakınlaşma kağıdı içinde bazı yetkilerin federalde kalıp kalmayacağı; kalacaksa ne şekilde bir düzenlemeyle kalacağıyla ilgili uzlaşamadığımız noktalar vardı." 
Kıbrıs Türk tarafı olarak, görüşlerini detaylı bir şekilde anlattığını ve bazı somut önerilerde bulunduğunu kaydeden Özersay, köprü kurucu öneriler yaptıklarını söyledi. Özersay, bugün başka konuya girmek için zaman kalmadığına işaret ederek, "Federal devletin yetkilerini çok detaylı bir şekilde tartışıp, bazı köprü kurucu öneriler yaptık Kıbrıs Türk tarafı olarak" dedi. 
Kudret Özersay, müzakerecilerin bir sonraki toplantısının (14 Mart) Cuma günü öğleden sonra yapılacağını kaydetti. Özersay, şöyle devam etti:
"Cuma günkü toplantıda hem federal yürütmenin seçimi, oluşumu ve karar alma mekanizmaları konuşulacak, hem de mülkiyet konusunu konuşmaya devam edeceğiz."
DEĞİNİLMEMİŞ KONULAR
Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, müzakerelerde değinilmemiş konulara ilişkin bir soruyu yanıtında, "Güvenlik ve Garantiler" konusunun iç boyutu olan polis, kurucu devlet polisi, federal polis ve federal işbirliği ajansı gibi konuların dana önce ele alındığını söyledi. Özersay, yakınlaşma kağıtlarının sağlandığını söz konusu konuların önemli ölçüde halledildiğini kaydetti. Özersay, "Güvenlik ve garantilerin 'garantiler' boyutu ve 'uluslararası güvenlik' meselesi, uluslararası anlaşmalarla ilgili olduğu için garantörlerin de katılacağı toplantıda ele alınacak" dedi.
“HARİTA VE RAKAMLAR, DEĞİNİLMEMİŞ DİĞER KONULAR"
“Harita" ve “rakamlar" konusun da değinilmemiş diğer konular olduğuna işaret eden Özersay, şöyle devam etti:
“Harita ve rakamlara değinilmiyor olması, toprak konusunun da konuşulmadığı anlamına gelmez. Mülkiyet de, toprak da, yönetim ve güç paylaşımı konusu da, kısmen ekonomi de ele alındı. Bunun dışında AB ile ilgili Kıbrıs Rum tarafı genel vizyonunu bize 2 hafta önce aktarmıştı. Biz de özellikle birincil hukuk ve derogasyonlarla ilgili görüşlerimizi kendileriyle paylaşmıştık. Şu an itibariyle dışarıda bırakılan çok bir şey yok, ele alınan konu itibariyle. Hızlıca üstünden geçtik. Kıbrıs Türk tarafı bugün itibariyle yakınlaşma sağlamak ve henüz uzlaşılmamış konuları tamamlamak için bazı köprü kurucu öneriler yaptı Özersay, başka bir soruyu yanıtında, masaya güven artırıcı öneri gelmediğini söyledi.
“BİR HER ZAMAN İÇİN DAHA FAZLASINI TALEP EDİYORUZ"
Kudret Özersay, “Müzakerelerin süratinden memnun musunuz?" yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
“Biz her zaman için daha fazlasını talep ediyoruz, süratle ilgili olarak ama nihayetinde bu sürecin iki tarafın rızasıyla ilerlemek zorunda olduğu bir süreç olduğunu da farkındayız. Geçmişte tarafların bir şeye zorlanmasıyla ne gibi sonuçlarla karşı karşıya kaldığımızı görmüştük. Biz iyi niyetle ortak açıklama metninde yazdığı gibi, olabildiğince en erken bir zamanda sonuca ulaşacak bir süreç için elimizden geleni yaptık şimdiye kadar. Yapmaya da devam edeceğiz."
 
AR(AÖ/İD)