Ali RUHLUEL/LEFKOŞA, ()- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, 24 Temmuz’da ara bölgede bulunan, kayıp şahıslarla ilgili çalışmalarda kullanılan laboratuvarı birlikte ziyaret etme kararı aldı.
Liderler dün 2 saat 5 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Ara bölgedeki Lefkoşa Havalimanı İdari Binalarında yer alan görüşmenin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu ve dostane bir ortamda geçtiğini kaydetti.
Buttenheim, liderlerin bir sonraki görüşme tarihi olan 24 Temmuz Perşembe günü toplantı saati öncesi Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nı (biyolojik profil elde etmek için kazılar sonucunda çıkarılan kalıntıların analiz edildiği yer) birlikte ziyaret etme kararı aldığını belirtti. Liderlerin temsilciler seviyesinde güven artırıcı önlemler konusunda ek bir toplantı yapılmasına da karar verdiğini kaydeden Buttenheim, söz konusu toplantıda ayrıca bir sonraki liderler toplantısına hazırlık amacıyla, tarafların yaptığı öneriler temelinde ileriye nasıl gidilebileceği ve yöntemin tartışılmasının da öngörüldüğünü ifade etti.
EROĞLU: İKİ TARAF GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDAKİ ÖNERİLERE CEVAPLAR VERDİ
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu liderler görüşmesinde, her iki tarafın güven yaratıcı önlemler konusundaki önerilerine cevaplar verildiğini söyledi.
Eroğlu, müzakerelerin geleceği ile ilgili 5 adımlık bir yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu ve Rum tarafının bunu değerlendireceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le ara bölgede yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde basına konuştu. Eroğlu, müzakerecilerin güven yaratıcı önlemler konusunda yakınlaşma sağlanan ve sağlanamayan konuları ele alıp 24 Temmuz’daki görüşmeye getireceklerini söyleyerek, geçmişte sağlanan yakınlaşmaları Rum tarafının reddettiğini yineledi.
TÜRK TARAFINDAN 5 ADIMLIK YOL HARİTASI
Bu tip sorunların çözümü için müzakerecilerin yeniden bir araya geleceğini ifade eden Eroğlu, müzakerelerin geleceği ile ilgili 5 adımlık bir yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu ve Rum tarafının bunu değerlendireceğini kaydetti.
Eroğlu, Rum tarafının bu önerileri de değerlendirerek önümüzdeki toplantıya getireceğini kaydederek 24 Temmuz’da saat 09.00’da Kayıp Şahıslar Laboratuvarı’nı ziyaret edip ardından saat 10.00’da müzakerelere geçeceklerini söyledi.
5 adımlık önerileri yazılı olarak Anastasiadis’e de sunduklarını anlatan Eroğlu, güven yaratıcı önlemlerle ilgili Rum tarafının önerilerine cevaplar ve Türk tarafının önerilerinin de yazılı olarak Rum tarafına sunulduğunu kaydetti.
'ÇERÇEVE ANLAŞMASI GÜNDEMDE YOK'
Bir soruya karşılık Eroğlu bir 'çerçeve anlaşmasının' ne Türk ne de Rum tarafının gündeminde olduğunu, amacın referandumla varılacak anlaşmayı halka sunmak olduğunu söyledi.
Yapılan referandum sonucu bir anlaşmayla yeni bir devlet ortaya çıktıktan sonra bir 'geçiş döneminin' söz konusu olabileceğini kaydeden Eroğlu, bu geçiş dönemi için Rum ve Türk tarafının önerilerinin yeniden görüşülebileceğini ifade etti.
Sınır kapıları konusunda bir soruya karşılık Eroğlu, Yeşilırmak Kapısı açıldığında Lefke Aplıç Kapısı’nın da açılmasını önceki Rum lider Hristofyas’a teklif ettiğini ve bu teklifin önceleri sıcak karşılanmasına rağmen bir komite kurulması ve hâlihazırda çalışmalar yapması nedeniyle kapının açılmasının henüz gerçekleşemediğini söyledi.
'AÇILACAK HER KAPI BELLİ BİR KADROYA İHTİYAÇ DUYAR'
Lefkoşa’da 3 açık sınır kapısı bulunduğunu ve yeni kapıların açılmasının gündemde olduğunu ifade eden Eroğlu, her açılan kapının polis ve gümrük memurları dâhil belli bir kadroya ihtiyaç duyduğunu anlatarak, ilk önce bu kapıların açılmasına ihtiyaç olup olmamasına bakılacağını, konunun ayrıca askeri makamları da ilgilendirdiğini söyledi.
Yeşilırmak Kapısı’nın açılmasına karşılık Pile-Yiğiter yolunun yapılıp açılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Eroğlu, bunun gerçekleştirilemediğini fakat Pile-Yiğitler yoluna karşılık Aplıç Kapısı teklifi yaptığını; Hristofyas’ın "Yeni bazı kapılar açılması şartıyla görüşebilirim" diyerek öneriyi reddetmesiyle konunun komite aşamasında kaldığını ifade etti.
Şimdi Lefkoşa’da bazı kapıların açılması fikrinin ortaya çıktığını, iki kapının açılması ve orada giriş-çıkışı kontrol edecek kadroların hazırlanmasının basit olmadığını söyleyen Eroğlu, Lefke Kapısı’nın açılmasının Rum tarafına daha çok fayda sağlayacağını ve Rumlardan Rum hükümetine bu müracaatlar da bulunduğunu belirterek, bu konunun değerlendirilmesinin öne alındığını kaydetti.