ARJANTİN’e resmi bir ziyarette bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye, soykırım iddiaları ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması ile ilgili ülke basınına açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, dünyada aralarında Arjantin’in de bulunduğu 30’a yakın ülkenin Ermenilere yapılan soykırım iddialarını tanıdığını hatırlatarak ancak buna Türkiye’nin eklenmediği sürece eksik kalacağını savundu. Sarkisyan, 2009 yılında Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı olarak bir protokol imzaladıklarını vurgulayarak, "Uzun süre bu protokolun imzalanması için pazarlıklar yaptık, çaba gösterdik, o dönemde olanların araştırılması için komisyon kurulmasına karar verdik ancak hiçbir etkisi olmadı çünkü Türk parlamentosu buna onay vermedi, durum böyle olunca Türkiye ile ne konuşacağız ki" dedi.
Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için başlattıkları görüşmelerde hem içerden hem de dışardan bunun Ermeni soykırımının tanınması konusundaki süreci engelleyeceği yönünde bir görüşün hakim olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Sarkisyan, "Bu böyle olmadı, biz protokole imza attıktan sonra bile bazı ülkeler bu soykırımı tanımaya devam etti, emimim ki bu süreç devam edecek ama burada önemli olan Türkiye’nin de bu tanımaya katılması, yarın Türkiye kalkıp ben bu soykırımı tanıyorum derse o zaman bu süreç hedefine ulaşır, bundan başka da bir isteğimiz yoktur" dedi.
Sarkisyan, Türkiye’nin soykırımı kabul yükünü omuzlarından atması gerektiğini söyleyerek, Türkiye’de özellikle gençlerin başını çektiği ufak bir çapta da olsa bu yönde bazı çabaların olduğunu gördüklerini söyledi. Gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına adaylığına koyması ile ilgili bir sorusuna ise Sarkisyan, "Biz kimin seçileceği ve hangisi ile görüşmeler yapıp ilişkileri normalleştireceğiz konusuna karar verecek makam değiliz, şunu söyleyebilirim Erdoğan zamanında Ermeni soykırımını tanımamıştı" dedi.