BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'daki temasları çerçevesinde, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile biraraya geldi. İki başbakan, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Başbakan Erdoğan, Japonya ile ikili ilişkilerin kurulmasının 90. yıl dönümüne denk gelen 2014 yılının ilk yurtdışı seyahatini Japonya'ya yaptığını vurguladı. Japonya'nın gösterdiği misafirperverlik için şahsı heyeti adına teşekkür eden Erdoğan, "Uluslararası gündemdeki başlıkları derinlemesine birlikte değerlendirdik. Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Miayanmar ve tüm Asya bu bölgelerde olup bitenleri değerlendirme fırsatımız oldu" dedi. Ekonomik ilişkilerin 4 milyar doların altında olduğunu belirten Erdoğan, "Bu iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Bunda da hemfikiriz. Bunu bir an önce yükseltebilmek için neler yapmamız gerektiğini aramızda değerlendirdik. Ticareti geliştirmek için büyük önem atfettiğimiz serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerini bu yıl içinde başlatılmasını kararlaştırdık" diye konuştu.
Erdoğan, önem verilen konular arasında İstanbul'da kurulacak Türk Japon Bilim Teknoloji Üniversitesini de öncelikli olarak saydı. Erdoğan, programı kapsamında, yarın Türksat4A uydusunun teslim törenine de katılacağını ve Japon İmparatoru Akihito tarafından da kabul edileceğini söyledi.
ABE'NİN KONUŞMASI
Basın toplantısında Japonya Başbakanı Abe de, görüşmelerde ikili ilişkiler yanında, öncelikli başlıklar olarak Suriye ve Mısır'ı da saydı. Abe, "Türkiye ve Japonya'nın barış için daha fazla çaba göstermeye çalışacağız" dedi.
İki başbakanın görüşmelerinde bazı anlaşmaların imzalanması da kararlaştırıldı. Bu çerçevede, iki ülke büyükelçisi arasında, Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına, ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Ayrca, afet önleme ve sağlık alanlarında da anlaşmalara imza kondu. Erdoğan, açıklamadan sonra Japon Başbakanı Abe'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.