Cumhurbaşkanı Erdoğan ve JaponyaBaşbakanı Shinzo Abe ile basın mensuplarının karşısına geçti. Erdoğan Japonya ile olan tarihsel dostluğa dikkat çekerken, Abe, iki ülkenin Asya'nın 2 kolu olduğunu söyledi.

İşte açıklamalardan satırbaşları:

Abe: Erdoğan'la aramızda büyük bir dostluk var. Kendisini ülkemizde ağırlamaktan mutluyuz. Marmaray'ın açılışına beraber katılmıştık. Aramızda unutulmaz anılar olmuştu. 

3 ÖNEMLİ KONUYU KONUŞTUK

Bu görüşmemizde farklı konularda görüş alışverişimiz oldu. 3 önemli konuyu konuştuk.

G20 zirvesi için sürdürülebilir bir ekonominin şart olduğunu söylemeliyiz. Bölgesel durumlara değindik. Mülteciler konusunda yaptıklarını biliyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz. 

ASYA'NIN 2 KOLU

İki ülke arasında teknoloji işbirliği anlaşması yapılmasına karar verdik. Türk - Japon ortak yapımı olan Ertuğrul faciasını anlatan filmle beraber kültürel bağlarımız güçlenecek. Marmaray açılışında söylediğim gibi Asya'yı tutan iki kol bugün bir aradadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Dostumuz ve stratejik ortağımız Japonya'yı Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Tokyo'ya vardığımızdan itibaren gösterilen misafirperverliğe teşekkür ediyorum. 

EKONOMİ ÇEVRELERİNİ BİR ARAYA GETİRDİK

Geçen yıl Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 90. yılını kutladık. Bu yıl da Türk - Japon dostluğunun çok önemli bir yeri olan Ertuğrul Fırkateyninin 125. yılı

Ekonomik ortaklıktan memnuniyet duyuyoruz. Bu çerçevede işadamlarımızı bir araya getirdik. 

TÜRK -  JAPON ÜNİVERSİTESİ

Japon şirket ve yöneticilerini kabul ettim. Türkiye bu yıl G20'nin dönem başkanlığını yapıyor. 

Türk - Japon üniversitesinin alt yapı çalışmaları devam ediyor. İstanbul'un güzide bir yerinde 1000 dönüm araziye kampüsümüzü yapacağız." dedi.