KOSOVA'da güneyde Arnavutluk sınırındaki Morina'dan başlayarak kuzeyde Sırbistan sınırındaki Merdar'da sona eren 120 kilometrelik ulusal otoyolun açılışı törenle yapıldı. Türk firması Enka'nın ABD'li Bechtel ortaklığında Türk mühendis ve işçileri tarafından 3 yılda inşa edilen ve Kosova'nın efsane lideri merhum İbrahim Rugova'nın ismini taşıyan yüzyılın projesi olarakta tanımlanan otoyolun açılması töreninde devlet erkanı hazır bulundu.
Yoğun kar yağışı altında yapılan törene Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi, Başbakan Yardımcıları, Bakanlar, yabancı ülke büyükelçileri, Kosova'da görev yabancı misyon ile diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Başkent Priştine'nin 10 kilometre kuzeyindeki Mazgit yerinde yapılan tören, barkovizyon gösterimi ile başladı.
Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga , 'Ulus yolu' olarak tanımladığı otoyolun , Kosova'nın kalkınması ve Avrupa entegrasyonu açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Otoyol açılışı ile Kosova'nın kendi imkanlarına dayanarak büyük eserler ortaya çıkarabileceğini kanıtladığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Yahyaga, şöyle konuştu:
"Otoyol; trafiği, işbirliği, ülkeler arasındaki bağları, serbest dolaşımı kolaylaştıracak. Otoyol, Kosova'ya sadece önemli transit ülke değil, Avrupa Birliği ile bütünleşme yoluna katkı sağlayan ülke konumu kazandıracaktır."
Atifete Yahyaga , otoyolun, kararlılık, irade, başarı ve bütünleşmenin simgesi olduğunun altını çizdi.
HAŞİM TAÇİ; NESİLLERİN RÜYASI GERÇEKLEŞTİ
Kosova Başbakanı Haşim Taçi de yaptığı konuşmada, Kosova'yı Arnavutluk ile bağlayan en önemli projenin yapımının başarıyla sona erdiğini, otoyolun iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini söyledi. Başbakan Taçi, "Nesillerin rüyasının gerçekleştiğini" vurgularken otoyolun, Avrupa ile entegrasyon süreçlerindeki ilişkilerde Kosova'nın konumunu güçlendireceğini söyledi. Taçi, şöyle dedi:
"Kasım ayının bu günü Kosova açısından büyük önem taşımaktadır. Kosova'yı Avrupa'ya götüren yolu hizmete açıyoruz. Bu proje, nesiller için bir rüya idi. Bugün hepimiz kendimizi onurlu hissetmekteyiz. Kosova devasa projeleri hayata geçiren bir konuma geldi. Yakın bir tarihte, Priştine'yi Makedonya'nın başkenti Üsküp'e bağlayacak  otoyolun yapımına başlanacak."
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi, ile Bechtel ve Enka şirketlerinin yetkilileri otoyolun açılışını yaptı. Açılışı, hava fişek gösterisi izledi.
"BALKANLAR'IN EN MODERN OTOYOLU"
Enka şirketi tarafınca 3 yılda inşa edilen İbarhim Rugova otoyolu TEM (Trans European Motorway) standartlarına sahip. Otoyolda azami hız saatte 140 kilometre. Morina- Priştine otoyolu kapalı sistem özelliklerine sahip. 3.75 metre genişliğinde 4 şeridin bulunduğu otobanın genişliği; 28 metre. Hızın azaltılması için 3 metre genişliğinde bir şerit ve ortada 4 metre genişliğinde yeşil alan bulunuyor. Üst, altgeçitler ve dinamik sinyalleşme, komünikasyon sistemleri, kavşaklarda aydınlatma ve gürültüye karşı bariyerler dahil, otoyol tüm donatıma sahip olması nedeniyle Balkanların en modern otoyolunu oluşturuyor.

TK(GE/İD)