MISIR'da yayınlanan 'El Ahram' gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, El Fetih örgütüne net bir uzlaşma planı sunmaması ve Mısır ile ilişkilerini geliştirmemesi için Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'ye baskı yaptığını öne sürdü.
Haberini Filistinli kaynaklara dayandırdığını iddia eden gazete, Erdoğan'ın Mısır'daki siyasi durumun belirsiz olduğu ve darbe yönetiminin uzun sürmeyeceği inancıyla, bu aşamada Mısır yönetimiyle uzlaşmayı uygun bulmadığını ileri sürdü. El Ahram'ın iddiasına göre, Başbakan Erdoğan ve Haniye son olarak geçen Cuma günü, Gilad Şalit'e karşılık 1021 Filistinli mahkumun karşılık serbest bırakılmasının yıldönümünden bir gün önce, telefonla görüştü. Haniye telefonda, yıldönümü dolayısıyla yapacağı konuşmayı anlattı. Başbakan Erdoğan da konuşmanın Mısır'daki rejimle ilişkilerle ilgili kısımlarında bazı değişiklikler yapılmasını istedi. Buna göre Erdoğan, Mısır'daki darbe yönetimini tanımak anlamına gelecek ifadelerin çıkarılmasını önerdi.
İddiaya göre Erdoğan arıca, El Fetih yönetimiyle uzlaşma konusunda da net ifadeler kullanılmamasını tavsiye etti. El Ahram, Haniye'nin bir gün sonra yaptığı konuşmada, El Fetih ve Mısır konularını üstünkörü geçiştirdiğini ve bunun ardında bir önceki gün yapılan konuşmanın yattığını iddia etti.
  (AÖ/İD)