İHSANOĞLU: MOLLA İÇİN ÇABALARIMIZ FAYDA ETMEDİ, ÜZGÜNÜZ
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesine ilişkin, “2 yıldır süren ikna çabalarımıza ve baskımıza karşın idam edildi. Çok üzülüyoruz" açıklamasında bulundu.
Ekmeleddin İhsanoğlu, Papa Francesco ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği rezidansında Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bangladeş'te savaş suçundan ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra, Türkiye'nin de ikna çabalarına rağmen Perşembe günü idam edilen Abdulkadir Molla için çok üzgün olduklarını ifade etti. "Molla'nın mahkemeye verilmesi ve mahkum edilmesiyle ilgili 2 seneden beri devam eden girişimlerimiz var" diyen İhsanoğlu, Başbakan Şeyh Hasina ve dışişleri bakanıyla da bu meseleyi 8-10 defa konuştuğunu ve bilinen gerekçeleri söylediğini belirtti. Ayrıca uluslararası bazı girişimlere de destek verdiklerinin altını çizen İhsanoğlu, “Geçen Şubat ayında Kahire'deki zirvede informal olarak bu meseleyi Bangladeşli yetkililerle görüştük. Geçen Haziran ayında da bizzat gittiğimde Başbakan Hasina ile bu konuyu uzun uzun konuştum. İdam kararının verildiği evvelsi gün, Gine'nin başkenti Konakri'de, Bangladeş Dışişleri Bakanı vekili ile görüştüm ve baskı yaptık. O baskı neticesinde mahkeme, temyiz muamelesinin başlatılmasını istedi. Biz gereken telkinleri yaptık" dedi.
Uçağı binip Roma'ya geldiğinde idam kararının infaz edildiğini aktaran İhsanoğlu, “Sırf biz değil, birçok ülke, birçok siyasi lider temaslar yapıp, ricalarda bulunmuştur, ama Bangladeş hükümetine en son yaptığım teklif, af kararının çıkması, en azından seçimlerden sonra yapılması idi. Yakın tarihte parlamento seçimleri var bu işin seçimlerden sonrasına bırakılmasıydı teklifim" diye sözlerini sürdürdü.
"Maalesef olmadı çok üzülüyoruz" diyen İhsanoğlu, “Bir taraftan mahkeme kararı var. Kesinleşti. 90 küsur yaşındaki liderin durumu mevzu-bahisti. Hukuki durum ne olursa olsun insani bakımdan artık bu meseleyi başka türlü düşünmek lazım" diye konuştu.

EÇ (GD/RT)