Ünsal TURAN/KOPENHAG, ()- DANİMARKA Cenazeciler Birliği, 45 yaşındaki Thomas Wetche'nin cenazeci eğitimini tamamlayan 14 kişi arasında yer alarak 'Dünyanın ilk görme engelli cenazecisi' olduğunu açıkladı.
Vejle şehrinde oturan Thomas Wetche, Haderslev kentinde kurulan Danimarka Cenazeleri adlı dernek tarafından düzenlenen kurslara katılarak, cenazeci olma hakkını kazandı. Bölgedeki cenaze firmaları tarafından oluşturulan derneğin kurslarını tamamlayarak diploma alan Thomas Wetche bundan böyle diğer cenazeciler gibi kendi firmasını kurarak ülke çapında cenaze işleri ile ilgilenebilecek. Thomas Wetche, özel bir bilgisayar sistemi ile, cenaze defin işlemlerini üstlenip, cenaze için çiçek siparişi verme, cenazeyi morga götürme ve morgdan alma, cenazeyi mumlama, yakma veya defnetme, rahiplerle veya mezarlık yetkilileri ile görüşme işlemlerini yürütebilecek. Thomas Wetche yeni işinden memnun olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Engellilerin toplumdan giderek uzaklaştırıldıklarını görüyoruz. Özellikle yeni digital teknoloji nedeniyle iş imkanları da azalıyor. Ancak benim yararlanacağım teknoloji bana diğer meslektaşlarımla aynı haklara sahip olma ve eşit şartlarda çalışma imkanı sağladı. Diplomamı aldıktan sonra bir şahsın ölümünden sonra defnedilişine kadar her türlü hizmeti kendim verebiliyorum. Veremediğim tek hizmet cenaze aracını kullanmak."
 
ÜT(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)