AMERİKA'nın önde gelen ekonomi dergisi Forbes tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Güçlü Kadınları’ listesinin birinci sırasını yıllardan bu yana  kimseye kaptırmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün 60 yaşına girdi.
Geçen sonbaharda 2005 ve 2009 yıllarının ardından üçüncü kez başbakan seçilen Merkel 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise ABD Başkanı Obama’dan sonra dünyanın en etkili ikinci lideri olarak nitelendirildi. Amerika’nın Sesi Radyosu’nda Angela Merkel bugün 60 yaşına basması nedeniyle genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun Berlin’deki Genel Merkezi Konrad Adenauer binasında görkemli bir parti düzenlendiği belirtildi. Merkel’in doğum günü davetine Cumhurbaşkanı Gauck’un yanı sıra ülkenin politik, ekonomi, sanat, spor ve moda dünyasının önde gelen hemen tüm ünlü isimleri katılıyor.
KİMDİR?
Doğu Almanya kökenli Angela Merkel’in siyasi kariyeri 1989 yılında, Berlin Duvarı’nın yıkıldığı dönemde başladı. O yıllarda Hıristiyan Demokrat Birliği CDU bünyesinde etkin siyasete atılan Merkel, 2000 yılından bu yana Birlik Partileri’nin Genel Başkanlığını sürdürüyor. Lideri olduğu CDU’da, çoğunluğu Katolik, erkek, ağır muhafazakâr ve Batı Almanya kökenli üyelere karşı, Protestan, Doğu Almanya kökenli ve evli ama çocuksuz bir kadın olarak çok uzun dayanamayacağı görüşü ağır basan Merkel’in, başbakanlık koltuğundaki 9’uncu yılında her zamankinden daha güçlü ve popüler olduğuna dikkat çekildi.
Amerika’nın Sesi Radyosu, kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 70’i, Merkel’den başbakan olarak memnun olduklarını bildirdiğini, sakin ve sade yaşam tarzı ile sokaktaki vatandaşlarla samimiyetinin Merkel’in en büyük özelliklerinden biri olduğuna dikkat çekti. Merkel’e genelde Almanca’da ‘Anne’ anlamına gelen ‘Mutti’ diye seslenildiği, dünyanın en güçlü devletlerinden birinin başında olmasına rağmen uzun süreden bu yana oturduğu apartman katında yaşamını sürdürmesi, kadın politikacılara verdiği destek ve kariyerlerinin önünü açması Merkel’in diğer beğenilen yönleri olarak gösterildi.
Özel yaşamını kamuoyu ile pek paylaşmayan ve önemli olanın özel hayatı değil, bir başbakan olarak icraatları olduğu görüşünü sıklıkla dile getiren Merkel, siyaset sahnesinde ise iktidar konusundaki önsezileri, uluslararası alanda taktik-stratejik hamleleri, nitekim Euro Bölgesi’nde patlayan borç krizi boyunca gösterdiği sükunet ile dünya siyasetinde en önemli aktörlerinden biri haline geldi.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine olan karşı olduğunu gizlemediği ancak ülkesinde yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere sıcak ve yapıcı yaklaşımı sonrasında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne oy veren Türkler’in sayısının sürekli arttığı vurgulandı.
SÜRESİNDEN ÖNCE AYRILACAK, EŞİ İLE AMERİKA KITASINI GEZECEK
Merkel’in son 1 yıl içinde ABD tarafından telefonunun dinlenmesi sonrasında ardından gelişen skandal ile bağlantılı sıkıntılı bir dönem geçirirken Washington’a karşı pasif kalmakla eleştirildi.
Başbakan Merkel’in, 2017’de tamamlanacak görev süresinden önce, 2016’da görevinden ayrılmayı planladığı öne sürülürken görevinden erken ayrılarak halefine seçim öncesinde zaman kazandırmayı amaçladığı öne sürüldü. Merkel’in emekli olduktan sonra fizik profesörü eşi Joachim Sauer ile birlikte Amerika kıtasını boydan boya kat eden uzun bir geziye çıkmayı planladığı ifade edildi.