DÜNYA Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Berlin'de 'Avrupa'da Yerleşik Türk Girişimciler' adlı toplantı düzenledi.
Berlin Türkevi'ndeki toplantıya Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi üseyin Avni Karslıoglu, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Murat Yalçıntaş, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Remzi Kaplan, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Üyeleri ve Berlin'li Türk işverenler katıldı. Toplantı amacı; DTİK'in önümüzdeki dönem faaliyetleri ve çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak, yurt dışındaki Türk girişimcileri arasında sinerjiyi artırmak, konu hakkındaki görüş ve önerileri temin ederek mevcut sorunları yerinde tesbit etmek olarak açıklandı. DTİK sorumlusu Sayın Murat Yalçıntaş, 2008 yılında kurulan DTİK'in amacının yurtdışında yaşayan işadamlarını biraraya getirerek, güçlü bir lobi kuruluşu oluşturmak olduğunu söyledi.  Yalçıntaş, Avrupa yapılanmasının bitirme aşamasına gelindiğini bildirdi. Şu anda yürütülen 3 önemli proje olduğunu ifade eden Yaçıntaş, şöyle konuştu:
"Bunlardan birisi staj projesidir ve çalışmalar son aşamaya geldi. Bilindiği gibi yurtdışında okuyan birçok gencimiz var. Bu gençlerimizin ilgili alanlardaki stajlarını Türkiye'de TOBB bünyesinde sanayi kuruluşlarında yapmalarını sağlamak istiyoruz. Böylece hem bu kardeşlerimizin Türkiye'yle bağları daha fazla artacak hem de mesleki bilgi ve görgüleri artarken bir taraftan da bulundukları ülke ile Türkiye arasanda işbirliğine katkı sağlayacaklardır. Bir diğer projemiz ise yurtdışındaki Türk restorantları için bir imaj çalışması. Biz güçlü olduğumuz ama etkili olamadığımız bu sektörde Türk restoranlarını bir imaj çatısı altında toplamak istiyoruz. Üçüncü projemiz ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üniversitesi çerçevesinde bir Türk diasporası araştırma merkezi kurmak. Bugün yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk vatandaşından ve Türk işadamlarından bahsediyoruz. Fakat bu insanların ciddi bir envanteri yok. Bu envanterin oluşturularak, insanlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve bu insanların sorunlarına yönelik çözümler geliştirilmesi birinci hedefimiz olacak. Bu üç proje de de son aşamaya gelmiş bulunmaktayız."
DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Remzi Kaplan da DEİK ve DTİK olarak Türk gastronomları için Avrupa çapında yapmış oldukları imaj çalışmasını önemsediklerini belirtti. Kaplan İtalyanlar'ın restorantları belli, Arjantinliler'in restorantları belli ve bu sektör aynı zamanda ülkelerinin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Aynı çalışmayı Türk gastronomi sektörü için de yapmak istiyoruz. Bizler sadece dönerci, büfeci değiliz. Artık Türk restorantları için de uzaktan görüldüğünde "Bu bir Türk restorantıdır' denebilmeli" diye konuştu. Toplantının son bölümünde, katılımcılar kendi sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini de iletme imkanı buldu. Söz konusu toplantıya yeterince ilgi gösterilmedi.

MT(GE/İD)