BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine olduğu iddia edilen, sosyal medyaya yüklenen ses kayıtlarından sonra Facebook ve Youtube'un kapatılabileceği açıklamalara dünya basını geniş yer verdi.
İngiliz Guardian gazetesi, Erdoğan'ın kendisi ile oğlu arasında olduğu iddia edilen telefon kayıtlarının internere sızdırılması ardından 30 Mart'taki seçimlerden sonra Facebook ve Youtube'u yasaklayabileceğini yazdı. Erdoğan'ın sosyal medyanın başta Fethullah Gülen olmak üzere siyasi düşmanlarınca kötüye kullanıldığını savunduğunu kaydeden gazete, Türkiye Başbakanı'nın telefon kayıtlarının hükümete düşürmeye ve kendini gözden düşürmeye yönelik olduğu açıklamalarını aktardı.
BBC televizyonu, "Erdoğan, Facebook ve Youtube'u kapatmakla tehdit ediyor "başlığını kullandığı haberinde kendine karşı olanların sosyal medyayı kullanması dolayısıyla hükümetin Facebok ve Youtube'u kapatabileceğini söylediğini aktardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Böyle bir şeyin söz konusu olamayacağı" sözlerine dikkat çeken BBC, Başbakan ATV'deki programda, "Bu milleti Facebook ve Youtube'un insafına bırakmayacağız. En güçlü şekilde gereken adımları atacağız" açıklamalarına yer verdi. BBC, "Türkiye sosyal medya sitelerini kapatmakla tehdit ediyor" başlığıyla duyurduğu haberinde, "Türkiye'nin güç durumdaki Başbakan'ı giderek sarmallaşan yolsuzluk skandalına hız veren online sızıntıların ardından Youtube ve Facebook'u kapatabilir uyarısı yaptı" ifadelerini kullandı.
WALL STREET JOURNAL: ERDOĞAN GOOGLE'I ZİYARET ETMİŞTİ
Amerikan Wall Street Journal gazetesi de Başbakan Erdoğan'ın daha 8 ay önce Google'ın merkezindeki Silikon Vadisi'nde Google glass denediğini, şirketin sürücüsüz araçlarına bindiğini ve hükümetinin şirketin teknolojik yeniliklerine benzer çalışmalar yapacağını açıkladığını vurguladı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın perşembe akşamı katıldığı programda, Google'ın önemli şirketlerinden Youtube ve sosyal medya sitesi Facebook'u rakipleri tarafından kötüye kullanıldığı için kapatabileceğini söylediği yorumunu yaptı. Başbakanın Twitter'de 4.1 milyon takipçisini olduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye'de çok derine nüfus eden sosyal medya sitelerinin yasaklanmasının güç olabileceğini yazarak Amerika temelli araştırma şirketi Pew Research Center'ın şubat ayındaki raporuna göre Türkiye'deki 30 milyon internet kullanıcısının sosyal medya kullandığını belirterek bu sayının büyümekte olan ülkeler arasında en yüksek oranlardan biri olduğunu aktardı.

GY(AÖ/İD)