DORTMUND ile Trabzon arasında 2007 yılında başlayan ve 2009 yılında proje ortaklığı ile hızlanan ilişkiler, 7 yıllık bir çalışma ardından imzalanan protokolle, kardeşliğe dönüştü. 140'a yakın farklı ülkeden insanların yaşadığı Dortmund'da, önemli bir kısmı Trabzonlu olmak üzere, Türkiye kökenli yaklaşık 41 bin kişi bulunuyor.
Almanya'nın dünyaca ünlü Borissia Dortmund futbol klübü ile tanınan Dortmund kenti ile Karadenizin incisi Trabzon kardeş kent oldu. 7 yıl önce Dortmund Uyum Meclisi'nin tavsiyesi üzerine göndeme gelen Dortmund-Trabzon kardeşliği, 2009 yılından itibaren proje ortaklığı ve karşılıklı ziyaretlerle olgunlaştırılmaya çalışılıyordu. Son beş yıldır spordan kültüre, ekonomiden sanata kadar farklı alanlarda proje ortaklığı ile iyice gelişen iki kent arasındaki ilişki, 7 yıllık bir çalışma ardından, bugün atılan imzalarla resmen kardeşliğe dönüştü.
Trabzon Belediye Meclisi'nin kardeşlik ilişkisinin gündeme gelmesinin ardından hemen olur verdiği kardeşliğe, Dortmund Belediye Meclisi, geçtiğimiz yıl 13 Haziran'da yaptığı özel oturumda onay vermişti. 30 Mart'ta Türkiye'de, 25 Mayıs'ta ise Kuzey Ren Vestfalya'da yapılan yerel seçimlerin ardından Dortmund Belediyesi'nde bir araya gelen 'müstakbel kardeşler', imzaladıkları protokolle, kardeşlik yolundaki son adımı da geride bıraktı.
Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından atılan imzalarla Trabzon, Dortmund'un 9.kardeş kenti oldu. Dortmund'un İlgilter'nin Leeds, İsrail'in Netanya, Fransa'nın Amiens, ABD'nin Buffalo, Rusya'nın Rostow am Don, Sırbistan'ın Novi Sad, Çin'in Xi'An ve Almanya'nın Zwickau kentleri ile kardeşlik ilişkisi bulunuyor. Dortmund ile Trabzon arasındaki kardeşliğin imzaları Dortmund Belediyesi'nde düzenlenen törenle atıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı imza töreninde, Trabzon Valisi Abdil Celil ÖZ ve Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya da hazır bulundu.
"TRABZON OLMAZSA EKSİK OLURDU"
Ödül töreninde konuşan Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Sierau, göçmen kenti olan Dortmund'da çok sayıda Trabzonlu olmak üzere binlerce Türk kökenlinin bulunduğunu hatırlatarak,ö Trabzon ile güçlü bir gönül bağı olan bu insanların kentimize aidiyet hissinin gelişmesi açısından bu kardeşlik çok önemli olacaktır. Ayrıca 'Hoşgeldin kültürüne' uygun bir adım olduğu kanısındayım. 8 kentle kardeş ilişkisi olan Dortmund, Trabzon ile kardeşlik ilişkisi kurmasaydı büyük bir eksiklik olurduö dedi. 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, iki kent arasındaki kardeşliğin, Dortmund'da yaşayan Türklerin uyumuna katkı sunacağını söyledi. Dortmund'un 1990 yıllarda kardeşlik ilişkisi kurmayı dondurmasına rağmen, böyle bir adım atılmasının önemine değinen Gümrükçüoğlu, geçen yıllarda başlayan proje bazlı çalışmaların kardeşlikle birlikte daha da artarak süreceğini dile getirdi. İmza töreninde, her iki belediye başkanları, birbirlerine karşılıklı hediyeler vermeyi de ihmal etmedi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dortmund Belediye Başkanı Ulrich Sierau'un adının yazılı olduğu Trabzon forması ve özel işleme sürahi hediye ederken, Sierau ise Dortmund Signal İduna Stadyumu'nun mini maketini günün anısına mevkidaşına sundu. Trabzon Valisi Abdil Celil ÖZ de Sierau'a Türk kahve fincan takımı hediye etti.
 

AY(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)