DIŞİŞLERİ Bakanlığı, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'dak bin 900'den fazla konut için ihaleye çıkmasını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki devletli bir çözümün desteklendiği belirtilerek, İsrail'in attığı adımın müzakereleri tehlikeye attığı vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin girişimiyle İsrail ve Filistin arasında başlatılan süreçte, 1967 öncesi sınırlarda yan yana barış içinde yaşayacak iki devletli bir çözüm doğrultusunda yürütülen müzakerelerin desteklendiği belirtildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:
"Bu sürecin, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulmasını sağlayacak, adil, kapsamlı ve yaşayabilir bir nihai anlaşmayla neticelenmesi en güçlü temennimizdir. Tarafların bu çerçevede attığı, Oslo öncesi mahkumların salıverilmesi gibi güven artırıcı adımlar önem taşımaktadır. Diğer taraftan, barış sürecinin ruhuna aykırı, müzakerelerin devamını tehlikeye atacak adımlardan özenle kaçınılması zaruridir. Bu bağlamda İsrail’in, 10 Ocak günü Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerde uluslararası hukuka aykırı olarak toplam 1.900’den fazla konut inşasına ilişkin ihale duyuruları yayınlamasını kınıyoruz. Taraflar arasındaki görüşme sürecinin ruhuyla bağdaşmayan ve ihtilafın iki devletli barış vizyonu temelinde çözümünü tehlikeye atan bu adımlar son bulmalıdır." (BY/İD)