1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünde Türkiye’nin ‘Ermeni soykırımını’ tanıması yönündeki baskılar artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ermeni lobisinin bir yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin “Ermeni soykırımını tanıması yönünde yeni adımar atması gerektiğini” savundu. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise “1915’te Ermeni soykırımı yaşandığını” söyledi. Güney Amerika’daki Ermeni lobisi de Türk dizilerinin yasaklanması için kampanya başlattı.

‘TÜRKIYE’DEN JEST BEKLIYORUM’

Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi’nin (CCAF) düzenlediği yıllık yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Hollande, Ermeni soykırımı iddialarına değinirken “Türkiye gerçeği bulma çabasına devam etmelidir. 100. yıldönümünün, soykırımın tanınması noktasında yeni bir jest, yeni bir etap olacağına inanıyorum” dedi. “Tabuları yıkmanın zamanı geldi” diye konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Ermenistan’ın yeni bir başlangıç yapması gerektiğini savundu. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı taziye açıklamasına da atıfta bulunan Hollande, bu adımı daha önce selamladığını hatırlattı, devamının gelmesi gerektiğini kaydetti. Hollande, soykırım iddialarının 100’üncü yılı anma törenlerine katılmak üzere 24 Nisan’da Erivan’a gideceğini de açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Ermeni soykırımını tanımış gibi” göründü. Genel Kurul’da “Uluslararası Holokos’tu Anma Günü” vesilesiyle düzenlenen özel toplantıda yaptığı konuşmada 1915 yılından bahsederken birden “Ermeni soykırımı günlerinde” dedi. Rivlin, BM’nin soykırımla ilgili kırmızı çizgileri belirlemesini istedi. İsrail’in “Ermeni soykırımını tanıması” gerektiği görüşünü savunan Rivlin, kısa bir süre önce, “soykırımın tanınması için” başlatılan imza kampanyasına destek vermeyi ise reddetmişti. İsrail, 1915’in soykırım olarak tanınmasına karşı çıkıyor. Yaklaşık yirmi ülke, 1915’te yaşanan trajik olayları “soykırım” olarak tanıyor.

DİASPORA ATAKTA

Güney Amerika’da Türk dizilerine karşı artan ilgi Ermeni diasporasını rahatsız etti. Arjantin’de ‘Binbir Gece’ dizisinin yayına başlaması üzerine harekete geçen diaspora örgütleri, dizinin kaldırılması için kampanya başlattı. Buenos Aires’teki Ermeni Basın Merkezi, “Türk dizisinin sansürlenmesini istemiyoruz, ancak dizinin medyatik kullanımını protesto ediyoruz” başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiride dizinin “Ermeni soykırımının 100. yıl anmalarının etkisini yok etmeye çalıştığı” iddia edildi. Açıklamada “20. yüzyılın ilk soykırımının sorumlusu olan Türk devleti inkârcı politikalarına devam ediyor” denildi.

AVUKAT CLOONEY’YE MODA SORULUR MU?

AİHM’deki Perinçek davasında Ermenistan’ı savunan George Clooney’nin eşi Emel Clooney’ye bazı gazetecilerin moda soruları sormaları Avrupa medyasında polemik konusu oldu.