ALMANYA'nın Köln kentinde, 23 Aralık 1930 tarihinde İzmir'in Menemen İlçesi'nde şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay anıldı.
Köln Atatürkçü Düşünce Derneği ile Köln Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) birlikte düzenlediği anmaya yaklaşık 250 kişi katıldı. Anma şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra emekli öğretmen Hasan Kale, Menemen Olayı'nı ve o sürece nasıl gelindiğini anlattı. Hasan Kale, olayının arkasında hilafet ve saltanatın kaldırılmasına tarikatların duyduğu öfkenin olduğunu dile getirdi. Hasan Kale şunları söyledi:
"Menemen'de 80 yıl önce bir isyan provası yapıldı. Olay günü Derviş Mehmet ve yanındakiler sabah namazını kıldıktan sonra halkı galeyana getiriyorlar. Derviş Mehmet mehdiliğini ilan ediyor. 70 bin kişilik halife ordusunun Menemen'e girmek üzere olduğunu söylüyor. Herkesi açtığı yeşil bayrağın altında toplanmaya çağırıyor. Olaylara müdahale için görevlendirilen Asteğmen Kubilay'ı yaralıyorlar. Bunun üzerine Kubilay ile birlikte olay yerine gelen askerler kaçıyor. Olay sırasında Hasan ve Şevki isminde iki bekçi öldürülüyor. Derviş Mehmet, yaralı halde cami avlusuna giden Kubilay'ın kafasını kesiyor."

HA(SS)