TÜRKİYE'DEN 66 KİŞİLİK EKİP
Bakü'de düzenlenen 3'üncü Uluslararası İnsani Forumu'na Türkiye’den 66 kişilik bir heyet katıldı. 70 ülkeden 900'e yakın katılımcı '3'üncü Uluslararası İnsani Forum'a katılmak için başkent Bakü'de buluştu. 70 ülkeden 880 kişi, dünyanın birçok ülkesinde yaşanan zulme, savaşlara, adaletsizliğe ve fakirliğe Azerbaycan'da çözüm aradı.
Açılışı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. Aliyev, hoşgörü ve diyaloğu ön plana çıkaran, çok kültürlü yaşamın gerekliliğine vurgu yaptı. Aliyev, "Azerbaycan da yaşayan bütün milletlerin dinlerin temsilcileri sulh ve emin amanlık kardeşlik içinde yaşamıştır. Bu bizim büyük servetimizdir, bu serveti koruyoruz koruyacağız" dedi.
Dünya insanlarını barışa davet eden Aliyev, "Artık savaşlar bitsin" diye konuşurken işgal altındaki Karabağ topraklarına konuşmasında yer verdi. Aliyev, "Biz etnik temizlemeye maruz kalmışız ve topraklarımızı işgal altındadır. Bir milyondan fazla kaçkın vardır ki biz onlara mali kaygı gösteriyoruz" diye konuştu.
Forumda 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yoksulluk, azalan kaynaklar, artan nüfus ve buna bağlı sorunlara vurgu yaptı. Forum, devlet başkanları, sivil toplum örgütleri ve siyasetçilerin konuşmalarıyla devam etti. Ülkelerin kalkınmasında, medeniyetler arası diyalogda eğitimin yeri ve önemi üzerinde duruldu. Fakirliğin günden güne arttığına vurgu yapan konuşmacılar, yapılması gereken ekonomik ve iktisadi reformların gerekliliğini belirtti. Forum, uzmanlar arasında yapılan oturumlarla devam ediyor.