KÖLN ve Çevresi Hacı Bektaş-ı Veli Alevi Cem Evi eski başkanlarından ve Dedeler Kurulu Başkanı Celal Bektaş, dernekleri bünyesinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi vererek, gençlere Alevilik din eğitimi konusunda verdikleri ücretsiz kurslara katılmaları çağrısı yaptı.
Dede Celal Bektaş, derneklerinde haftanın her günü Alevilik din eğitimi konusunda çeşitli kursların verildiğini belirten şunları söyledi:
"Normalde perşembe günleri yapılan cem ibadetini biz, ertesi günün tatil olması ve herkesin katılabilmesi amacıyla cuma günleri yapıyoruz. Her gün Cenab-ı Allah'ın günüdür ve kutsaldır. Buradaki Alevi toplumunun cenaze sorunları oluyor. Bizim morgumuz var. Her pazar cenaze yıkama, kefen biçme kursları veriyoruz. Değerli canlar bize başvurup bu kurslardan yararlanabilirler. Pazartesi günleri semah kursumuz var. Salı günleri gençlere Alevi İslam inancı üzerine dersler veriyoruz. Çarşamba günleri, cemevinde pirden kapıcıya kadar 12 hizmet diye adlandırılan hizmetleri duasıyla beraber öğretiyoruz. Her perşembe günü genç dedeler ve yaşlı dedeler bir araya geliyor ve dedelerimizi yetiştiriyoruz."
Alevi öğretisine göre 12 hizmete dede olmayanların da katılabileceğini belirten Beştaş, "Pir görevini ise, Hz. Muhammet'in soyundan gelenlerin üstlenmesi gerekir. Başka bir talip bunu yürütemez. Çünkü bizim ceddimizin soy şeceresi var ve bu kişinin 12 imam soyuna dayanması gerekiyor" dedi.

MZ(AÖ/İD)