GÖRÜŞTÜLER
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki iki ülke heyetleri arasında görüşme yapıldı. Görüşme KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda bir bölümü yemekli yapıldı. Görüşmeye KKTC’den Eroğlu’yla birlikte KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Anamuhalefet Partisi UBP’nin Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile diğer yetkililer katıldı.
Rum basını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos arasında dün Atina’da yapılan görüşmeye ve görüşmeye ilişkin ayrıntılara geniş bir şekilde yer verdi. Güney Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleleftheros Gazetesi, 'Atina’da Türk (Uzun) Havaları- Davutoğlu ve Venizelos Kıbrıs Sorununda Anlaşamadılar' başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Atina’da, iki kurucu devlete atıfta bulunarak Kıbrıs sorununa ilişkin olarak kendi kendini yinelediğini yazdı. Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, önkoşul olmaksızın(ortak açıklamayı kast etmeksizin) müzakerelerin en kısa zamanda başlamasında ısrar ederek Türk tarafının kamu oyu önünde baş başa görüşmelerde söylediklerini yinelediğini savundu. Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının ısrar ettiği bazı söylemlere(ifadelere) yapıştığı izlenimini verdiğini ileri süren gazete Dışişleri Bakanı Davutoğlu sorumluluk yükleme oyununun açık olduğunu ve bunun, bugün, KKTC’ye yapacağı ziyarette de ortaya çıkmasının beklendiğini iddia etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, Davutoğlu’na, “Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanmazsa Türkiye-Yunan ile Avrupa-Türkiye ilişkilerini kast ederek, herhangi bir cephede ilerleme olmayacağını” söylediğinin de görülmekte olduğunu yazan Davutoğlu’nun, Venizelos’tan önce Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile de bir araya geldiğini belirtti. Gazete ayrıca Davutoğlu ile Venizelos arasındaki anlaşmazlığın, ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında da ortaya çıktığını belirterek Davutoğlu ile Venizelos’un açıklamalarına da geniş yer verdi.
Simerini gazetesi ise, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Atina ziyaretini 'Aman-Aman Annan’ı İstiyorlar' başlığıyla aktarırken, Atina’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Davutoğlu’nun, Rum halkının redeettiği Annan Planı’na değindiğini yazdı. Gazete haberin ayrıntılarını verdiği iç kısmında ise, 'Türk Dışişleri Bakanı Atina’da Sürekli Annan Planı’ndan Söz Etti- Vampirler Uyandı' başlıklarını kullandı. Kıbrıs Rum tarafının Annan Planı’nın, oylandıktan 10 yıl sonra, öldüğünü söylemesinin mümkün olmasına karşın Türkler'in, Annan Planı’ndan söz etmekte ısrarlı olduğunu yazan gazete Davutoğlu’nun 'Anastasiadis’in seçilmesinden memnuniyet duyduklarını ve bunun iyiye alamet olduğunu zira Anastasiadis’in Annan Planı’nı destekleyen bir kişi olduğu' sözlerine de yer verdi.
Politis gazetesi ise haberi 'AB’nin Sürpriz Rolü' başlığıyla yansıtarak Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarının açıklamalarına yer verdi. Alithia gazetesi, 'Davutoğlu: Tek Kıbrıs' başlığını kullanırken Haravgi gazetesi ise haberi 'Ortak Açıklamaya İlişkin Arzu Yerine Getirilmemiş-Davutoğlu Türkiye’nin Yapabileceğini Yaptığını Söyledi' diye  aktardı.
"CYPRUS ADADEMİC DIALOGUE"
Politis gazetesi, her iki toplumdan akademisyenlerin oluşturduğu sivil toplum örgütü 'Cyprus Academic Dialogue'un, bir açıklama yaparak ortak açıklama konusunda uzlaşmaya varılması ve müzakerelerin yeniden başlaması çabalarındaki gelişmelerin aldığı olumsuz şekle yönelik endişe belirttiğini yazdı. Habere göre Cyprus Academic Dialogue açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin belirli önerilerden de söz ederken sonuç verici olabilmesi için görüşmelerin siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli, iki toplumlu federasyon formülüne dayalı olması gerektiğini ifade etti.