BOSNA- Hersek'te bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye her zaman Bosnalı kardeşlerimizin yanında olacaktır bunu teyid etmek için bugün buradayız" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü, siyasi birliği, istikrarı, barışı, huzuru için Türkiye olarak her an bu ülkede yaşayanların yanında olduklarını Saraybosna'dan teyiden ifade etmek üzere bu kente geldiklerini söyledi.
Bakan Davutoğlu, çalışma ziyareti çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere gece geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde sabah namazını kıldı, ardından ülkenin ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Kovaçi Şehitliği'ndeki mezarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı ve dua etti.
Merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaretinin ardından, gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, "ikinci evi" kabul ettiği Saraybosna'da bulunmaktan dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği diğer gezilerde olduğu gibi, bugün de insanlık abidesi rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret ederek, temaslarına başladığını ifade etti. Davutoğlu, Bosna Hersek'i ziyareti kapsamında bugün çeşitli temaslarda bulunacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Tabii bu ziyaretim biraz ani gelişti.. Çünkü bir hafta içinde Bosna Hersek'e değişik olaylar söz konusu oldu. Önce Tuzla'da başlayan gösteriler, daha sonra Bosna'nın diğer şehirlerine yayıldı. Tabi hem bunun sebeplerini bizzat muhataplarımdan dinlemek istiyorum, onlarla bu anlamda bir istişare yapacağız. Türkiye her zaman Bosna'nın bütün kritik dönemlerinde yanında oldu, bu da Bosna Hersek için ve Bosna'nın istikrarı, barışı, güvenliği için önemli bir kritik eşiktir. O bakımdan dün programımızı değiştirerek, Brüksel'den sonra Tunus ziyaretine çıkmıştık. Tunus'tan Ankara'ya dönmektense, Saraybosna'ya gelerek bizzat gelişmeleri dinlemek, bu gelişmelerle ilgili düşüncemizi paylaşmak ve tabi Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü, siyasi birliği, istikrarı, barışı, huzuru için Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak her an Bosnalı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, olacağımızı bir kez daha buradan Saraybosna'dan teyiden ifade etmek üzere Saraybosna'ya geldik."
Davutoğlu, Saraybosna ziyareti sonrasında Belgrad ve Zagreb'i ziyaret etmeyi planlandığını bildirdi. Saraybosna'daki temasları kapsamında Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç'le ayrı ayrı görüşecek olan Davutoğlu, ayrıca Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ve AB Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ile de bir araya gelecek.