DANİMARKA Sanayiciler Birliği çatısı altında kurulan yarı resmi, yarı özel 'State of Green' ve ona bağlı 'Green House' adlı kuruluşun Direktörü Finn Mortensen ve Green House’yi ziyaret eden Enerji Bakanı Martin Lidegaard aracılığı ile Türkiye’de yeşil enerji ile ilgilenen resmi ve özel kurumları Danimarka’ya davet etti.
Enerji konusunda Türkiye ile çok iyi ilişkiler içinde olduklarını belirten Enerji bakanı Martin Lidegaard, Green House’ta Danimarka’nın ucuz, güvenli ve rekabet gücü olan yeşil enerji üretimi konusunda diğer ülkelere yardımcı olabileceğini gördüklerini anlatırken şöyle dedi:
"Avrupa, Türkiye veya bir başka dünya ülkesi isterse güvenli ve ucuz enerji üretebilir. Danimarka ve Türkiye arasında enerji konusunda çok iyi bir işbirliği var. Özellikle enerjinin etkili bir şekilde kullanılması konusunda işbirliği yapıyoruz. İki ülke arasında büyük fark var. Türkiye ekonomisi güçlü ve büyüyen bir ülke ve ucuz, güvenli aynı zamanda piyasada rekabet gücüne sahip enerjiye ihtiyacı var. Biz Türkiye’ye sunabileceğimiz imkanlarla gurur duyuyoruz. Türkiye’den bize gelip yardım isteyenler olursa her türlü yardıma hazırız ve Türkleri davet ediyorum."
DANİMARKA EN İYİSİ
Direktör Finn Mortensen de, State Of Green kuruluşunun Danimarka’nın enerji konusunda geliştirdiği imkanları dünyaya pazarlamakla görevli olduklarını belirterek World Ekonomik Forumu’nun da Danimarka’nın yeşil enerji konusunda çalışmalarını övdüğüne dikkat çekti. Finn Mortensen, World Ekonomik Forumu’nun Danimarka’nın AB ülkeleri içinde yeşil enerji sistemleri ve güveni konusunda en çok büyüme kaydeden ülke olduğunu onayladığını belirterek şunları söyledi:
"Enerji konusunda yıllar önce dışarıya bağlı iken bugün yeşil enerji konusunda en iyi ülkeler arasına girdik. WEF her yıl 124 ülkedeki enerji sistemlerini ve gelişmeleri değerlendiriyor. Enerji sistemlerinin etkisinden tutun, büyüme, çevre, iklim, sürdürülebilirlik ve teslim güvenliği konusunda her şeyi değerlendiriyor. Danimarka AB içinde Enerji’ye ekonomik katkı, büyüme ve geliştirme, teslim güvenliği konusunda en iyi durumdaki ülke gösterildi. Genel olarak da 28 AB ülkesinde 3’üncü durumda. Danimarka’nın enerji sistemi ise dünyanın en iyi 6’ıncı sistemi. Norveç ve barajları, petrolü ve gazı nedeniyle birinci sırada. Onları Fransa ve Yeni Zelanda izliyor. Biz Türkiye’de teknoloji, yenilenebilir enerji, yeşil enerji, enerjiyi kullanırken en iyi şekilde, etkili, ucuz olması, çevrenin ve iklimin korunması konusunda yardımcı olabiliriz. Türkiye’den bize ziyaretler oldu ama Türkiye’den siyasi karar otoriteleri ve özel kuruluşları davet ediyoruz. Gelsinler onlara enerji konusunda her türlü yardıma hazırız."
Türkiye elektrik ücretlerinin en pahalı olduğu ülkeler sıralamasında 11’inci sırada yer aldı.