DANİMARKA'nın Köge şehrinde yaşayan 18 yaşındaki lise öğrencisi Songül Yüksel hakkında verilen sınır dışı kararının değişmesi yönünde ümit doğdu.
Siyasi partilerle cuma bir araya gelen yabancılardan sorumlu Adalet Bakanı Karen Hakkerup, Songül'ün ülkede kalabilmesi için yasa değişikliği gerektiğini belirterek, 2012 yılında yabancılar yasasında yapılan değişikliklerden yararlanmak için davasının yeniden ele alınması talebinde bulunmasını tavsiye etti. Karen Hakkerup'un yabancılar yasasında yapılması gereken yeni değişiklikleri ele almak için toplantıya çağırdığı tüm siyasi partiler, Songül ve benzeri durumdaki gençlerin ülkede kalmaları için yapılacak değişikliklere evet derken, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi karşı çıktı. Karen Hakkerup, siyasi partilerle iki hafta sonra tekrar bir araya gelerek, yapılacak değişiklikleri görüşeceklerini belirterek, "Songül'ün sınır dışı edilmesine olanak tanıyan yasa şimdilik geçerli bir yasa. Ancak 2012 yılında biz yasada yumuşatmaya gittik. Mevcut yasaya göre davasının yeniden alınmasını isteyebilir. Bu arada Songül'ün ülkede kalabilmesi için bizim yasa değişikliği yapmamız gerekecek. Yapılacak değişiklikle sadece Songül değil aynı durumdaki diğer gençlerin ve çocukların sınır dışı edilmeleri de önlenmiş olacak Yani ülkesine geri gönderilecek çocukların ülkesinde birlikte yaşayabilecekleri doğru dürüst aile fertleri yok ise geri gönderilmeyecekler" dedi.
Adalet Bakanlığı, Songül gibi sınır dışı edilmeyi bekleyen yaklaşık 30 genç ve çocuk olduğunu belirterek, topluma ve ülkeye uyum sağlamış olanlara bir şans tanınmak istendiğini bildirdi. Songül Yüksel'in bugün (Cuma) ülkeyi terk etmesi gerekiyordu ancak pasaportu olmadığı için bir süre daha, en azından iki hafta sonra yapılacak toplantıya kadar ülkede kalabileceği bildirildi. Songül Yüksel gibi 15 yaşındaki Ferhat Filikçi'nin de sınır dışı edilmesi gerekiyordu. Ancak, Songül Yüksel'in okul arkadaşları sosyal medyada sınır dışı edilmesini önemek için kampanya başlattıkları ve medyada Songül'ün durumuna geniş yer ayrıldığı için hükümet daha çok Songül üzerinde duruyor.

ÜT(SS)