Ünsal TURAN / KOPENHAG, ()- KOPENHAG’ın Hvidovre semtinde, 28 yaşındaki Sinem Demirhan Fener’in, eşi 33 yaşındaki Harun Fener tarafından kurşunlanarak öldürülmesinin ardından, ülkede kadına yönelik şiddet olayları ve cinayetler tartışılmaya başlandı.

Ülkenin yüksek tirajlı Ekstra Bladet gazetesi son yıllarda işlenen kadın cinayetlerini araştırdı. Araştırmaya göre 2014 temmuz ayına kadar, 2013 yılının ilk 6 ayında öldürülen kadın sayısından 9 kadın fazla öldürüldü. Ekstra Bladet Gazetesi Sinem Demirhan Fener’in öldürülmesi ile birlikte 2014 yılında bugüne kadar 29 kadının öldürüldüğünü, geçtiğimiz yıl aynı dönemde öldürülen kadın sayısının sadece 20 olduğuna dikkat çekti. Gazetedeki yazıya göre geçtiğimiz yıl boyunca toplam 36 kadın öldürülürken 2014’ün ilk 6 ayında sayı 29’a yükseldi biri 14 aylık kız çocuğu olmak üzere toplam 30’a ulaştı. Gazeteye göre 2013 yılında öldürülenlerin yaşları 14 aylık ile 89 arasında, ortalama ise 49. Polis geçtiğimiz yıl işlenen cinayetlerde iki suçlunun cezasının henüz belli olmadığını 4 kişinin halen yakalanmadığını, suçlulardan birinin intihar ettiğini bildirdi. Polisin verdiği bilgiye göre cinayet kurbanları genel olarak katillerini tanıyor.

Cinayet olaylarının artması Türk kadınlarını da harekete geçirdi. Kopenhag’daki Türk kadınları kadına ve çocuğa yönelik şiddet olaylarını önlemek ve şiddet mağdurlarına yardım etmek için fon oluşturan Prenses Mary’in çalışmalarını daha çok göçmen kadınlara yönlendirmesini istediler. Türk kadınları, kadına ve çocuklara yönelik şiddete karşı kampanya başlatma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Danimarka ziyaretinde eşi Hayrunisa Gül, Prenses Mary ile birlikte sığınma evini ziyaret etmiş, Mary’in çalışmaları hakkında bilgi almıştı.