TÜRKİYE'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için Danimarka'da oy verme işlemine ilgi çok düşük oldu.
Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, oy hakkı bulunan yaklaşık 3 bin Türk vatandaşından sadece 1000’e yakının oy kullandığını belirterek, "Fenerbahçe maçına ilgi oy hakkına ilgiden daha fazla oldu" dedi. Türk vatandaşlarının yıllardan bu yana  bekledikleri oy kullanma hakkından yeterince yararlanmamalarının kendisini üzdüğünü belirten Büyükelçi Mehmet Dönmez, şöyle dedi:
"İlgi beklenenin çok altında. Bugün 4’üncü gündeyiz oy kullananların sayısı toplam 1000'e ulaşmadı. Üzüntü duydum doğrusu. Bugün de fazla vatandaş gelmedi. 30 bin seçmen bulunan Danimarka’da daha çok oy kullanılması gerekirdi. Vatandaşlarımızın bazılarının izinde olması bazılarının da randevu alamamış olması, uzakta olmaları katılımı düşürdü. Ama dün akşam maça 7 bin kişinin katıldığına bakarsak seçime biraz daha fazla katılım beklerdik. Dilerim bundan sonraki seçimlerde daha yüksek katılım olur, vatandaş bu hakkını kullanır. Sizin aracılığınız, Büyükelçilik aracılığı ile çok iyi duyuru yaptık, YSK, televizyon kanallarında duyuru yaptı. Vatandaşlarımızı birbirine haber vermeleri için uyardık ama en büyük engel çok sayıda vatandaşımızın izinde olması. Çoğunun Türkiye’ye girip çıkarken oyunu kullandığını sanıyorum."
SALON SEÇİMİ YANLIŞ
Oy kullananlardan Bayram Öztürk randevu sistemi ve salon seçimine tepki göstererek, şöyle konuştu:
"25 yıldan bu yana Danimarka’dayım, salon seçimi yanlış. Türkler'in yoğun yerleşim bölgelerinin Kopenhag’a uzak olması, geliş- gidiş zorluğu nedeniyle katılım olmadı. Park yeri bulmakta bile zorluk çektik. Uzaktan gelemeyenler bizzat engellenmiştir. Örneğin benim 4 kişilik aileme ayrı, tarihlerde randevu verilmiş. Aile esas alınıp aynı tarihte verilse daha çok katılım olurdu. Ayrıca randevuya ne gerek vardı Bunda bir engelleme olduğunu düşünüyorum. Oyların zarf içinde gözükmesi konusunda bir şey söyleyemem ama verilen mühür görülüyor. Seçimi yönetme yetkisi koyun bile güdemeyenlere verilmiş ama sıra onlara da gelecek."
OY SANDIĞI BERLİN’DE ÇIKTI
Ahmet Yüksel adındaki vatandaşımız eşi ve kendisine iki ayrı günde randevu verildiğini ve iki kez salona geldiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Oyumuzu kullandık ama zahmetli oldu. Bence hiç randevu vermeden Cumartesi Pazar günleri isteyen gelip kimliği ile oyunu kullanabilecekti. Uzaktan gelenler var. Aile fertleri ayrı, ayrı uzaktan birkaç kez Kopenhag’a gelmek zorunda kalıyor. Bana önce Perşembe günü randevu vermişler. Ben çalışıyorum. İzin alsam zararımı kim karşılayacak. Ayrıca bir arkadaşın oy kullanacağı sandık Berlin’de çıkmış. Arkadaş buradan oraya oy vermeye mi gidecek Bence seçim dediler ama yanlışlıklar çok, onun için katılım az oldu."

FOTOĞRAFLI