İNGİLTERE'deki gazetelei IŞİD’in Kuzey Irak’ta 500 Ezidi’yi katletmesini manşetten yayınlarken, Ezidi’lerin bulunduğu Sincar kasabasına ilk giren Batılı gazeteci The Daily Telegraph muhabiri Jonathan Khrohn izlenimlerini yazdı.
The Daily Telegraph muhabiri, hafta sonunda yaklaşık 150 bin kişinin Sincar Dağı'nda mahsur kaldığını bildirdi. İngiliz muhabir Irak Ordusu sağlık ekipleriyle Sincar’a ulaştığında sadece birkaç bin kişiye rastladığını belirtirken tepelerde kaç kişinin öldürüldüğünü saptamanın olanak dışı olduğuna dikkat çekti.
Dağlık bölgenin altında göçmen yakınlarına IŞİD’in “Ya dinini değiştir ya da öl” deyip müddet verdiğine değinen Jonathan Khrohn, IŞİD’in son katliamını Sincar kasabasındaki panik ve çaresizlik içindeki tanıklardan duyduklarına dayanarak kaleme aldı. Bir Ezidi tanık İngiliz muhabire Cihatçıların kasabasını basıp sağlıklı her erkeği öldürdüğünü anlattı. Diğer tanıklar yüzlerce kadının kaçırılmasından bahsettiler. Bu arada kadın ve çocukların diri diri gömüldükleri haberleri yayıldı.
Dağda hayatta kalanların susuzluk ve hastalıkla mücadele ettikleri hatırlatıldı. Gazete, "Dağ kenarında kalan binlerce kişi keçi pisliği ile kaplanmıştı. Kimsenin yıkanma bir yana içecek suyu yoktu Bu bir insani felaketti. Irak Ordusu’nun tıp yardımı ulaşana kadar sağlık durumları perişandı. Dağdan iki çıkış yolu vardı. Sağlık ekibini getiren Irak Ordusu helikopteri her seferinde 12 kişi çıkartabiliyordu. Bu çok azdı ama çaresizlere umut veriyordu" diye yazdı.
Bir Ezidi çift, "Bir helikopter geldi. İzdiham oldu. İki çocuğumuzu bindirmeyi başardık. Bize yer yoktu. Onları bir daha göreceğimizden endişeliyiz" diye içini döktü. Bir genç Ezidi, geçen hafta ihtiyar annesini nasıl sırtında taşıyarak dağa çıkarttığını anlatırken "Şimdi onu nasıl buradan götüreceğimi bilemiyorum" dedi. Dağdan aşağı sadece bir yol olduğu ifade edildi. Binlerce Ezidi kurtulmak için bu yolu kullandı. Suriyeli Kürtlerin YPG örgütünün Ezidi’lere giderken sınıra kadar refakat ettikleri anlaşıldı.
Metro gazetesi bugünkü "Kadın ve Çocuklar Diri Diri Gömüldüler" başlıklı manşet haberinde aşırı İslamcıların Irak’ta 500 Ezidi’yi kitlesel mezarlara gömdüğünü bildirdi.
The Independent birinci sayfasını "Irak’ta kadınlar ve çocuklar İslamcılar tarafından diri diri gömüldüler" haberine ayırdı.
'I' gazetesi “Diri Diri gömüldüler-Irak’tan dehşet verici iddia” manşetini attı.

FOTOĞRAFLI
Haber: Faruk ZABCI/LONDRA, ()