İNGİLİZ Daily Telegraph gazetesi, İngiliz istihbarat servisi GCHQ'nun Güney Kıbrıs'taki merkezinde su altından geçen fiber-optik kablolar ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çok ülkeyi dinlediğini iddia etti.
Gazete, istihbarat servisinin Güney Kıbrıs'taki dinleme merkezinde 14 sualtı fiber optik kablo ile milyonlarca e-mail, telefon görüşmesine, mesajlara ve internet trafiğine ulaştıklarını bildirdi. Gazete haberin kaynağı olarak Yunan gazetesi Ta Nae, Alpha TV, İtalyan haftalık dergisi L'espresso ile Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung olduğunu belirtirken Ada'daki İngiliz casusluğunu araştırmak için ortak yürüttüğü soruşturmanın ardından dinlemenin ortaya çıktığını yazdı. Habere göre, bilgilerin bir çoğu ABD'li eski istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanıyor. Daily Telegraph gazetesi haberinde İtalyan dergisi L'Espresso'nun 'denizaltındaki kabloların haritası, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'nun dinlenmesi için Kıbrıs'ı doğal bir casus merkezi haline getiriyor.' ifadelerini aktardı. İtalyan dergisi şunları yazdı:
"Birçok kablo Kıbrıs'ı İngiltere ve ABD'lilerin casusluk faaliyetlerinin açıkça hedef aldığı İsrail ve Suriye'ye bağlıyor. Diğer kablolar ise Kıbrıs- Lübnan, Kıbrıs-Mısır-Türkiye ve Kıbrıs-Yunanistan-İtalya hattı üzerinde veri taşıyor' 'Bir düzinenin üzerinde stratejik kablo, Kıbrıs'a ulaşılabilir durumda ve daha fazlası da planlanıyor."
Gazete Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerine dayandırarak verdiği haberde, Amerikan ajanlarının da İngiliz dinleme merkezinde bulunduklarını yazdığını ifade etti. Daily Telegraph, 'Belgelerde İngiltere'nin Kıbrıs hükümetine istihbarat merkezinde sadece İngilizlerin çalışacağı sözü verdiği için Amerikan istihbarat servisinin turist gibi giyinmelerinin istendiğini yazdığını' da aktardı.
  GY(GE/İD)