TÜRKİYE'nin Fransa'daki Lyon Başkonsolosluğu'na bağlı Rhone Alpes Bölgesi'nde oturan Türk vatandaşların oy atma işlemleri bugün de sürdü. 64 bin 400 seçmenin bulunduğu Lyon Başkonsolosluğu bölgesinde sadece 4 bin Türk vatandaşın randevu alması ve Cumartesi akşamı itibari ile sadece 3 bine yakın kişinin  oy kullanmış olması sandık başındaki siyasi parti yetkililerini düşündürdü. Türk seçmenler Lyon yerine Paris ya da Afrika'nın Gana ülkesi çıkması nederiyle oy kullanamadıklarını ifade etti, bir sonraki seçimlerde randevu sisteminin kaldırılmasını istedi.
Genel olarak Lyon Bölgesi'nde düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında açıklamalarda bulunan Lyon Türkiye Başkonsolosu Hilmi Ege Türemen 64 bin 400 seçmenin olduğu Lyon bölgesinde 4 bin kadar kişinin randevu aldığını ve büyük bir bölümünün gelip oyunu kullandığını açıkladı. Genel olarak sıkıntının bilgisayar ortamına aşina olmayan bazı vatandaşlarda gözlemlediğini belirten Hilmi Ege Türemen, seçime rağbet olduğunu ve bu rağbetin yüksek seçim kurulu internet sitesini kolaylıkla kullanabilen vatandaşlar tarafından olduğunu belirtti.
Başkonsolos Türemen, oy kullanma işleminin iş günü olan Perşembe ve cuma günleri başlamasının çalışanlar için uygun olmadığını fakat oy verme işleminin cumartesi ve pazar günü çok fazla olacağını tahmin ettiğini söyledi.
Lyon'da kullanılan oyların Lyon'da değil Türkiye'de sayılacağını ve sonuçların yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçim sonucu olarak açıklanacağını söyleyen Hilmi Ege Türemen, seçme hakkının yurt dışında yaşayan Türkler tarafından elde edildiğini seçilebilmek konusunun ise, siyasilerin vereceği bir karar olduğunu fakat yurt dışı Türkleri'nin her türlü vatandaşlık haklarından istifade etmelerinin çok doğru olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için Lyon'un en büyük spor salonlarından olan Palais de Sport de Gerland'ın tutulduğunu belirten Hilmi Ege Türemen bu salona 23 seçim sandığı kurmak sureti ile vatandaşlara en iyi hizmetin sunulması için ellerindeki bütün imkanların kullanıldığını belirtti.

FOTOĞRAFLI