KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Anastasiades'e Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesiyle ilgili fikrini iletirken, bunun medya hem de liderler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasides de, daha fazla iyi niyet ve istekle en erken zamanda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler'in kaygılarını dikkate alacak bir çözüme ulaşılması yönündeki umutlarını dile getirdiklerini belirtti.
KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades öğle yemeğinde bir araya geldi. Ara Bölgede bulunan Chateau Status Restoran'ta saat 12.40'ta başlayan yemekte Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Rumların eski Tarım Bakanı Kostas Themistokleus, Anastasiadis ileTalat'a eşlik etti. Menüsünde başlangıç olarak kalamar ve salata; ana yemek olarak balık sebze ve salata, tatlı olarak da “nor ile balö bulunan yemek sonrasında Anastasiades ile Talat basına açıklamalar yaptı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, yapıcı ve arkadaşça geçen bir buluşma olduğunu bildirirken, görüş alışverişinde bulunduklarını ve müzakere süreci içerisinde nasıl daha verimli olabileceklerini görmeye çalıştıklarını ifade etti. Süreci hızlandırmak için daha yoğun çalışmaları gerektiği üzerinde hemfikir olduklarını belirten Anastasiades, daha fazla iyi niyet ve istekle en erken zamanda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler'in kaygılarını dikkate alacak bir çözüme ulaşılması yönündeki umutlarını dile getirdiklerini belirtti. Anastasiades, şöyle dedi:
"AB üyesi olduğumuzun farkına varmalıyız, ülke olarak AB üyesiyiz, burada yasal olarak yaşayan tüm insanlar olarak Avrupalıyız." 
Anastasiades, AB müktesebatını insan haklarına saygılı bir şekilde nasıl uygulayacakları konusunda birlikte çalışmaları gerektiğini de dile getirdi.
KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Anastasiades'e yemekten dolayı teşekkür etti ve hem yararlı bir toplantı yaptıklarını hem de son derece lezzetli bir yemek yediklerini söyledi. Talat, görüş alışverişinde bulunduklarını, devam eden müzakere süreciyle ilgili Anastasiades'in görüş ve yaklaşımlarını öğrenme fırsatı bulduğunu dile getirdi. Talat, sonuçta, Kıbrıs sorununu çözecek iki taraf olduğunu ve çözüme ulaşmak için iki tarafın bir birini çok iyi anlaması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla bu görüşmeyi çok önemsediğini vurgulayan Talat, "Bu konuda Anastasiades'in gösterdiği yapıcı yaklaşıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Görüşmeleri yapanın Anastasiades ile Cumhurbaşkanı Eroğlu olduğunu söyleyen ve kendisinin doğrudan bir rolü olamayacağını vurgulayan Talat, "Yardımcı olabilirsem, bazı düşünceleri ortaya koyup yeni fikirlerin doğmasına yardımcı olabilirsem görevimi yapmış olurum. Olaya böyle yaklaşıyorum ve bu anlayışla yardımcı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Anastasiades'e Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesiyle ilgili fikrini ilettiğini dile getiren Talat, bunun medya tarafından da desteklenmesi gerektiğini, kuzeydeki bir televizyonun bir dil aktivitesi başlatmak üzere olduğunu duyduğunu kaydetti. Talat, iki toplumun bir birini anlaması açısından Liderlerin de bu fikri desteklemesi gerektiğini, barış kültürünün hayati bir şey olduğunu söyledi.
 

AR(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)