Ali RUHLUEL/LEFKOŞA, () - CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun daveti üzerine, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 40. yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle KKTC'ye geldi. Ercan Havalimanı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve yetkililerce karşılanan Gül, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılamanın ardından taraflar görüşme yaptı. Başbaşa görüşme sonrası Gül, KKTC Meclisi Başkanı Sibel Siber ve KKTC Bakanlar kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından törene geçildi. Cumhurbaşkanı Gül’ün biyografisinin okunmasıyla başlayan törende KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’e nişan rozetini ve beratını takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül, buradaki konuşmasına, devlet nişanının kendisine verilmesinden dolayı teşekkür ederek başladı. "Siyasi hayatım boyunca yakından takip ettiğim millî davamız ve KKTC’nin geldiği noktayı simgeleyen bu nişanı taşımak benim için emsalsiz kıvanç kaynağı olacaktır" diyen Gül, törenin Barış ve Özgürlük Bayramı’nı Kıbrıslı Türklerle kutlamak üzere KKTC’yi ziyaretine denk gelmesinin mutlu bir rastlantı olduğunu ifade etti.
'KKTC’NİN GELDİĞİ SEVİYE GURUR VERİCİDİR'
Yarım asrı aşan hak ve eşitlik mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının nice zorluklara rağmen toplumsal varlığını korumakla kalmadığını, kendi devletini kurduğunu ve sahip çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:
"Bugün 30’uncu yılını geride bırakan KKTC; demokrasisi, hukuk düzeni ve tüm kurumlarıyla örnek teşkil eden bir devlettir. KKTC’nin kalkınmasında özellikle son 10 yılda kaydedilen başarı da takdire şayandır. Uluslararası toplumun verilen tüm sözlere karşın halen haksız şekilde uyguladığı kısıtlamalara rağmen, genç bir ülke olan KKTC’nin bu kadar kısa sürede ulaştığı gelişmişlik seviyesi hepimiz için gurur kaynağıdır. Bizi bu noktaya getiren fikir ve gönül birliğimiz ile millî davaya olan inancımızı sürdürdüğümüz müddetçe önümüzdeki dönemde de ortak hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Başarıya ulaşmak konusundaki irade ve inancımız da tamdır. Bu vesileyle, ana vatan ve garantör olarak her koşulda Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edeceğimizi, ahdi ve tarihî yükümlülüklerimizi kararlılıkla yerine getirmeyi sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Türk milletinin ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz, Türkiye’nin güvence ve desteğiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da huzur ve refah içinde yaşamaya devam edeceklerdir."
Cumhurbaşkanı Gül, KKTC Devlet Nişanı'nı büyük bir onurla taşıyacağını belirterek sözlerini tamamladı.
KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU: TÜRKİYE İLE SEVİNÇTE VE TASADA BERABERİZ KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu da törendeki konuşmasında, KKTC’nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı'nı Cumhurbaşkanı Gül’e takdim etmekten onur duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül gibi kendisinin de baba tarafından Kayserili olduğunu, dolayısıyla hemşehri sayıldıklarını söyleyen Eroğlu, Kayseri’de çıkan bir dergide 'İki kardeş Cumhuriyet, iki Kayserili cumhurbaşkanı' yazıldığını, kendisinin de bunu çok hoş karşıladığını belirtti. Eroğlu, "Kıbrıs Türklerinin geldiği yer bellidir, hepimizin uzandığı yer Anadolu’dur. Kök bir, dil bir, din bir. Sevinçte ve tasada beraberiz" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, devlet nişanının, görev aldığı hükümetlerdeki icraatlarında ve cumhurbaşkanlığı döneminde KKTC ile ana vatan Türkiye arasında, kardeşlik ve dostlukla sürdürülen ilişkilerin gelişmesi için çaba gösteren Cumhurbaşkanı Gül’e, KKTC halkının en kalbi teşekkürünün ifadesi olarak takdim edildiğini vurguladı.
EROĞLU: KIBRIS SORUNU, TÜRKİYE’NİN EN HAKLI OLDUĞU MESELELERDEN BİRİ
Kıbrıs sorununun, Türkiye Cumhuriyeti’nin en haklı olduğu meselelerin başında geldiğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs, herkes için önemli olabilir ama en fazla Kıbrıs Türkleri ve Türkiye için önemlidir. Kıbrıs’a ekonomik ve stratejik olarak tüm ülkeler ilgi gösterirken Türkiye’nin Kıbrıs’tan uzak durmasını talep etmek iyi niyetle bağdaşmaz. Kaldı ki Kıbrıs’ta asırlara dayanan bir Türk varlığı söz konusudur. Kaldı ki çok insani, çok barışçı bir tutumla, yıllar süren bir mücadele sonucu kurulan KKTC devleti ve halkı Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin güvencesi altındadır. Memnuniyetle görüyoruz ki ana vatan Türkiye, Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı, Kıbrıs’taki iki halkın siyasi eşitliği ve ortaklığıyla kurulacak yeni bir devlet oluşturulmasını desteklerken bizleri 1974 öncesine götürecek, kendisini Kıbrıs’tan koparacak oyunlara geçit vermemektedir."
ADA’DAKİ SON GELİŞMELER
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs’ın millî bir dava olduğuna işaret ederek, Orta Doğu’da yaşananlara değinerek, "Etrafımızda alevler yükselirken çok dikkatli olmalıyız. Herkes kendi çıkarını korurken bizler bundan asla kaçınamayız" dedi. Kıbrıs’ta bir an önce anlaşma olmasını ve Ada’nın bölge için örnek haline gelmesini istediklerini ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Ancak ne yazık ki Rum komşularımız bazı enerji kaynaklarına sahip olabilecekleri ve bunun kendilerine güç katacağı düşüncesinin etkisiyle uzlaşmazlıklarını daha da artırmaktadırlar" dedi. Atatürk’ün "Yurtta barış dünyada barış" sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, mücadeleyi bu çerçevede sabırla sürdüreceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Eminiz ki Sayın Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da hangi görevde bulunurlarsa bulunsunlar, ülkeye, millete hizmet etmeye devam edeceklerdir. KKTC’nin kapıları Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e her zaman açıktır, açık olmaya da devam edecektir. Lütfen burayı kendi ülkeleri gibi görsünler diyoruz."

FOTOĞRAFLI