TEŞEKKÜR ETTİ
Resmî bir ziyaret için bulunduğu İtalya’da Cumhurbaşkanı Napolitano ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, kendilerine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti belirterek, "Roma ve İstanbul vaktiyle Akdeniz’in önemli iki başkentiydi. Bugün de ilişkilerimiz çok güçlüdür. NATO içerisindeki müttefiklik ilişkimiz, Avrupa’nın bütün kurumlarında beraberliğimiz vardır. Ayrıca İtalya, Türkiye’nin dördüncü büyük ticaret ortağıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için bulunduğu İtalya’da Cumhurbaşkanı Napolitano ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül toplantıda yaptığı açıklamada, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.
İTALYA, TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK TİCARET ORTAĞI
Gerçekleştirilen devlet ziyaretinin Türkiye ve İtalya arasında mevcut güzel ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye ile İtalya, tarihin derinliklerine giden ilişkileri ve dostlukları olan iki ülkedir. Roma ve İstanbul vaktiyle Akdeniz’in önemli iki başkenti, şehriydi. Bugün de ilişkilerimiz çok güçlüdür. NATO içerisindeki müttefiklik ilişkilerimiz, Avrupa’nın bütün kurumlarında beraberliğimiz vardır. Ayrıca İtalya, Türkiye’nin dördüncü büyük ticaret ortağıdır" dedi.
"TÜRK EKONOMİSİ AVRUPA’NIN ÇEKTİĞİ SIKINTILARI ÇEKMEMEKTEDİR"
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar civarında bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:
"Çok daha büyük bir potansiyel var. Bu ziyareti yaparken, ticaretimizi, yatırımlarımızı karşılıklı daha da artırmak için, Türkiye’nin çok sayıda değerli iş adamı ile birlikte geldim. Çünkü büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Türk ekonomisi Avrupa’nın çektiği sıkıntıları çekmemektedir. Avrupa’da birçok ülke, mali sıkıntılarla, büyüme sıkıntılar ve işsizlik sorunları ile karşı karşıyayken Türk ekonomisinde büyüme devam etmekte, devamlı yeni istihdam yaratılmaktadır. Son dört sene içerisinde altı milyon yaratan bir ülkeyiz. Ayrıca gerek borçlar bakımından -ki dış borçlarımız yüzde 35 civarındadır- Maastricht Kriterlerinin altındadır. Bütçe açığımız yüzde 1,5 civarındadır ve yine bu oran da Maastricht Kriterlerinin altındadır. Bunları şunun için söylüyorum: Türk ekonomisinin dinamizmi, Avrupalı iş adamları ve sanayicileri için de çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dolayısıyla yarın yapacağımız iş forumunda da bunları çok daha geniş bir şekilde anlatarak, beraber daha çok iş yapmanın altını çizip dikkat çekmeye çalışacağım."
"İTALYA, AB İLİŞKİLERİNDE TÜRKİYE’Yİ DAİMA DESTEKLEDİ"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İtalya’nın siyasi konularda da yakın çalıştığını belirterek, İtalya’nın Avrupa Birliği’nin önemli lider ülkelerinden birisi olduğunu ve 2014 yılının ikinci yarısında da AB’nin dönem başkanlığını yapacağını hatırlattı. İtalya’nın, Avrupa Birliği ilişkilerinde daima Türkiye’yi desteklediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Bundan dolayı da Sayın Cumhurbaşkanı'nın nezdinde bütün İtalya halkına ve İtalyan hükümetlerine de teşekkür etmek istiyorum. Bu desteğinizin güçlü bir şekilde devam edeceğine de inanıyorum. Türkiye’nin birinci hedefi müzakereleri başarıyla tamamlamaktır. Müzakereleri başarıyla tamamladıktan sonra tam üyelik konusu muhakkak ki o zaman konuşulacak. Ama önce müzakerelerin ivmesinin hızlandırılmasının gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Şu artık saklanamaz bir gerçek ki: Çeşitli sebeplerle müzakere sürecimizde birçok siyasi blokajlar vardır. Bunlar aslında siyasi müzakerenin teknik vasfına da aykırıdır. O bakımdan bütün bu engellerin kaldırılması, ümit ediyorum ki hem Türkiye için hem Avrupa Birliği için çok iyi bir iş birliği örneği olacaktır." 
Önceki gün Türkiye’yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile de bu konuları geniş bir şekilde konuştuklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Onlarda da müspet anlamda bir politika değişikliğinin olduğunu herkes bilmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bugün yaptıkları görüşmelerde ise, Akdeniz, Doğu Akdeniz, Kıbrıs meselesi ile ilgili, barışın Adada gerçekleşmesi ile ilgili kanaatlerini, görüşlerini paylaştığını da aktardı.
 Cumhurbaşkanı Gül açıklamasının sonunda “Ayrıca sadece bölgemizin değil, dünyanın önemli konularından birisi bildiğiniz gibi Suriye’de yaşanan büyük dram, trajedi ve acılardır. Bunun bir an önce sona ermesi ile ilgili Cenevre’de yapılan görüşmelere İtalya ve Türkiye güçlü destek vermektedir. Orada yaptırım kabiliyeti olan bir siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını beraber destekliyoruz. Toplantılar nasıl neticelenir, tabii ki bir şey söylemek şu anda biraz zor ama beklentimiz ve arzumuz, çalışmalarımız bu yöndendir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı’na Suriye söz konusu olduğunda Türkiye’nin ne kadar ilgili olduğunu anlattım ve 700 bine yakın Suriyelinin Türkiye’de olduğunu, bunların 250 bin kadarının Türkiye’nin kurduğu kamplarda yaşadığını, ülkemizin 2,5 milyar doların üzerinde harcama yaptığını ve bu konuya sadece insani amaçlı baktığımızı, eğer sınırlarımızı açmak mecburiyetinde kalmasaydık, belki bu insanların yarısının hayatını kaybedeceğini ve bugün yaşanan dramlardan, acılardan çok daha fazla acı ve dramın yaşanmış olacağını anlattım ve kendilerinin çok büyük bir ilgisini ve bu konudaki alakalarını gördüm" dedi. 
Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin Türkiye-İtalya ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına ve her bakımdan, siyasi, ekonomik konularda daha da ileriye taşıyacağına olan inancını da ifade etti. 
NAPOLITANO: “TÜRK EKONOMİSİ OLUMLU YÖNDE SEYREDİYOR"
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ü İtalya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, şöyle dedi:
"Ben 2009 yılında gitmiştim. Aradan dört yıl süre geçti. Bu süre zarfında ilişkilerimiz, iş birliğimiz hep daha fazla gelişti. Bu yoğunlaşmanın altını ekonomik anlamda hem devlet hem de özel sektör alanında çizmek lazım" dedi. Açıklamasında küresel ekonomik krize de değinen Cumhurbaşkanı Napolitano, “Türk ekonomisi olumlu yönde seyrediyor. Son yıllarda krizden etkilenmedi. Küresel ekonomik kriz ABD'de başladı, Avrupa’ya yayıldı. Avro bölgesini oldukça etkiledi ve İtalyan ekonomisi de nasibini aldı."
 Cumhurbaşkanı Napolitano, “Yıllardır söylediğim şeyi yineledim. Biz müzakerelere istikrarlı destek veriyoruz. Müzakere kararı tüm AB üyesi ülkelerin devlet başkanları tarafından oybirliğiyle alındı. Türkiye’nin Avrupa tablosuna entegre edilmesiyle ilişkili bir karardır. Fakat bu kararı imzaladıktan sonra paylaşmadığımız şeyler oldu. Bazı önemli Avrupa ülkeleri, bu müzakereleri yavaşlatarak hatta dondurarak olumsuz etkilediler. Bu müzakereler halen neredeyse ilk adımlarında gibi" dedi.
Esma ÇAKIR/ROMA, ()