"DERTLEŞECEĞİZ"
İlk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi diplomatik ilişkiler sürecini Kuzey Kıbrıs’tan başlattığını ifade ederek, "Kuzey Kıbrıs’ın bugüne kadar samimi ve dik duruşunun uluslararası camiadaki yerini tekrar dertleşeceğiz. Önümüzde NATO Zirvesi ve BM Genel Kurulu var. Kıbrıs, bizim bu toplantılarda önemli bir gündem maddemiz olacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk resmi yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Ercan Havalimanı’nda, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililer karşıladı. Ercan Havalimanı çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, halkın yoğun sevgi ve ilgisiyle karşılaştı.
"RESMİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER SÜRECİNİ KUZEY KIBRIS’TAN BAŞLATIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından ilk ziyaretini KKTC’ye yapadat yolculuğunun resmi diplomatik ilişkiler sürecini de Kuzey Kıbrıs’tan başlatmış olduğunu söyledi. Erdoğan, "Zira ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa, buradaki buluşmamız da o kadar anlamlıdır” dedi.
KUZEY KIBRIS’I HİÇBİR ZAMAN UNUTMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"
KKTC ziyaretinin ardından Azerbaycan’a da bir ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Azerbaycan’a gideceğiz. Orası da yine bizim yıllar yılı hep bu şekilde, gerek cumhurbaşkanlarımızın seçimlerinde, gerek başbakanlarımızın seçiminde bir teamül olarak yerine getirdiğimiz görevimizdir. Şimdi KKTC’de bugün gerek Sayın Cumhurbaşkanı ile, gerek Ana Muhalefet Lideriyle, gerek Meclis Başkanımız ve Bakanlar Kurulu Üyeleriyle, hepsiyle yapacağımız görüşmelerde, Kuzey Kıbrıs’ın bugüne kadar o samimi, dik duruşunun uluslararası camiadaki yerini tekrar dertleşeceğiz. Tabii önümüzde bu hafta içinde NATO Zirvesi var, ay sonunda BM Genel Kurulu var. Kıbrıs, yine bizim bu toplantılarda, önemli bir gündem maddemiz. Ben, gösterdiğiniz bu ilgiye, bu nezakete, şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi istiyorum, hiçbir zaman Kuzey Kıbrıs’ı unutmamız söz konusu olamaz."
"GÜNEY KIBRIS’IN BARIŞ MESAJINI ALACAĞINA İNANIYORUM"
İki ay içerisinde, Türkiye’den denizin altından suyun Kuzey Kıbrıs’a ulaşacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Artık barajlar zaten tamam, o iş bitti. Şimdi inşallah su ulaşıyor. Yine denizin altından elektrik de inşallah buraya ulaşmış olacak. Ve burada yine böyle ara sıra kesinti filan diye bir şey inşallah olmayacak. Ve şunu da söyleyeyim, Güney Kıbrıs’ın da ihtiyacı olduğu zaman, bizim bu attığımız adımlardan, onlar inanıyorum ki barışın mesajını alacaklardır. Tabii burada arzumuz şudur: Özellikle garantör ülkeler olarak, Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, aynı şekilde Yunanistan’ın da bu görevi yapmasıdır. Eğer bu görevler yerine getirilirse, inanıyorum ki çok kısa bir zamanda Kıbrıs sorunu hal yoluna girmiş olur."
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesinin ertesinde ilk resmî ziyaretini KKTC’ye yaptığına dikkat çekerken "Helal olsun" sloganları üzerine "Sevgili Kardeşlerim, dolaysıyla attığınız slogandan sizin mesajı aldığınız anlaşılıyor. İnşallah başka taraflar da Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk ziyaretini buraya yapmakla vermeye çalıştığı mesajı alırlar. Dolayısıyla ilginize, desteğinize ve sevginize teşekkür ediyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik ediyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA 21 PARE TOP ATIŞI
Daha sonra KKTC Cumhurbaşkanlığı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Cumhurbaşkanı Eroğlu törenle karşıladı. Resmî karşılama töreninde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu ile birlikte askeri selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu baş başa görüştü.
Erdoğan adaya gelişinin ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrini ziyaret etti. Erdoğan’a, Türkiye’den birlikte geldiği heyeti, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile hükümeti temsilen Maliye Bakanı Zeren Mungan eşlik etti. Erdoğan, kendisini görmeye gelenlerin tezahürat, sevgi gösterileri ve "Seninle gurur duyuyoruz", “Allah seni başımızdan eksik etmesin” sloganları arasında Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anıt mezarına geldi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anıt mezara çelenk sunmasının ardından, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türkiye ve KKTC Bayrakları göndere çekildi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anıt özel defterini imzaladı. Defteri imzalayan Erdoğan çıkışta kendisini karşılamaya gelenlerle sohbet etti, kendisine bir şey söylemek isteyenleri dinledi ve reddetmeyerek isteyenlerle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:
"Kurucu Cumhurbaşkanı Aziz Denktaş,
Tüm hayatınızı var oluş mücadelesine adadığınız kahraman Kıbrıs Türk Halkı, dirayetli liderliğinizde gerçekleştirdiği onurlu mücadelesinin en anlamlı eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde geleceğe güvenle bakmakta ve kararlı bir şekilde aydınlık yarınlara yürümektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu eşsiz mücadelesinde Kıbrıs Türk Halkı’na karşı ahdi ve tarihi sorumluluğunu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirme kararlılığını manevi huzurunuzda bir kez daha teyit ederek, aziz hatıranızı şükran ve saygıyla anıyoruz."