Ahmet İNCEL/MÜNİH,  ()- MÜNİH Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Josef Schmid (CSU), Belediye Meclisi Adayı Serdar Duran ile birlikte İstanbul restoranda Türk gazetecilerle buluştu. Schmid, samimi bir havada geçen yemekte 16 Mart'ta belediye başkanı olursa yapacakları konusunda bilgi verdi. Schmid, kentteki konut sıkıntısı, toplu taşıma araçları ile ilgili sıkıntılar ve trafik yoğunluğu konusunda çözüm önerilerini anlattı.
"CAMİYE YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİM"
Münih'te cami tartışmaları konusunda fikirlerini açıklayan Schmid, şöyle konuştu:
"Burada cami yapılmasına karşı değilim, ama bu ille de şehrin göbeğinde olacak diye bir şey yok. Metro ile rahat ulaşılabilen bir semtimizde olabilir. İslam son 50- 60 yıldır Almanya'nın bir parçasıdır. Hıristiyanlık ve Yahudilik yüzyıllardır bu ülkenin kültürünü oluşturmuştur. Münih İslam Forum'un Başkanı Bünyamin İdris'in çalışmalarını daima destekledik. Cami konusuyla ilgili medyada yapılan tartışmalar aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürmektedir."
"SERDAR DURAN ADAYLIĞI HAKETTİ"
Schmid, partisinin Serdar Duran'la daha da güçlendiğini anlatırken, "Duran, sadece göçmen kökenli olduğu ve parti imajı için aday gösterilmedi. Kendisinin partiye gelişi çok uzun bir süre değil, ama kısa zamanda kendini parti içerisinde kanıtlayan bu 26 yaşındaki pırıl pırıl genç, azimli kişiliği ile bu adaylığı hak etti. Onun seçileceği konusunda eminim, tabii ki Türkiye kökenliler tercihli oylarıyla onu desteklerlerse, bu daha kolay olur" diye konuştu.
"ÇİFTE VATANDAŞLIK OLMALI AMA"
Josef Schmid çifte vatandaşlık konusunda şunları söyledi:
"Kapsamlı bir çifte vatandaşlığa kesinlikle karşı değilim. İnsanların uzun yıllardır yaşadıkları bu ülkenin vatandaşlığını alırken, gönül bağı olan geldikleri ülkenin vatandaşlığını bırakmalarının ne kadar zor olacağını tahmin edebiliyorum. Ama, maalesef partim içerisindeki çoğunluğun bunu kabul etmediğini de biliyorum."
"SEÇİM AFİŞLERİM KASITLI OLARAK SAPTIRILDI"
Josef Schmid, 2008 seçimlerinde metroda bir Türk ve bir Yunanlı gencin yaşlı bir Almanı dövmelerini gösteren resmi seçim afişlerinde kullanması konusundaki eleştirilere de yanıt verdi. "Schmid, şöyle devam etti:
"Afişi, gençlerin Türk ve Yunanlı olmasına dayanarak değil, metrolardaki güvenlik sıkıntısını vurgulamak için kulandım. O afişi kendi çıkarları uğruna kullanan rakiplerim beni ırkçılıkla suçlamaya kalktılar. Oysaki, çocukluğu Allach semtinde değişik ülkelerden gelen insanlarla bir arada geçen biri olarak azınlıklara karşı benim böyle bir düşünce içerisinde olmam söz konusu değil. O afişlerde vurgulamak istediğim metrolarda can güvenliği konusu sonradan ciddiye alınarak, istasyonlar kameralarla donatıldı, cep telefonlarının metro istasyonlarında da çekmeleri sağlandı."

Aİ(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)