İTALYA’da 2.5 yıl önce karaya oturarak, 32 kişiye mezar olan seyahat gemisi Costa Concordia’yı son yolculuğuna çıkarmak için işlemler başladı. 9 yıl önce 450 milyon Euro’ya (1.30 milyar Lira) inşa edilen lüks geminin enkazının kaldırılması ve parçalaması işlemlerinin toplamının, 1,5 milyar Euro’ya (4.32 milyar Lira) mal olacağı açıklandı. Bu, denizcilik tarihindeki en büyük gemi kurtarma operasyonu olacak.
Toplam 4 bin 200 yolcu ve mürettebatı ile 13 Ocak 2012 tarihinde Toskana Bölgesi’ndeki Giglio Adası’nda karaya oturarak yan yatan Costa Concordia, 190 deniz mili mesafedeki Cenova kentinde söküm işlemlerinin yapılması için son kez yüzdürülecek. Geçen Eylül ayında ‘parbuckling’ yöntemiyle dik konuma getirilen 114 gros tonluk kruvaziyerin, öncelikle oturtulduğu platformdan çıkarılması işlemine sabah erken saatlerinde başlandı.
Gövdesinin suya değen kısımlarına hava tankları yerleştirilen 290 metrelik gemi, karadan 30 metre açığa çekildikten sonra yüzebilir konuma alınacak. Birkaç gün sürmesi beklenen bu operasyonun ardından gemi, römorkörler eşliğinde çekilerek, 4 gün sürecek bir yolculuğun ardından Cenova’nın Voltri limanına ulaşacak.
Costa Concordia’nın, hava şartlarının uygun olması halinde 19 ya da 21 Temmuz’da Giglio Adası’ndan götürülmesi bekleniyor. Son yolculuğunun mesafesi 200 deniz mili olacak olan geminin söküm işleminin 22 ay sürmesi bekleniyor. Buradaki sökülme ve geri dönüşüm işlemlerinin, 100 milyon Euro’ya mal olacağı belirtildi.
Geminin enkazının yüzdürülmesi sırasında, çevre kirliliğine yol açacağı endişelerinin yersiz olduğunu söyleyen İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, böyle bir risk görmediklerini açıkladı.
GEMİNİN VAFTİZ ANNESİ EVA HERZİGOVA
Costa Concordia, Fincantieri tersanelerinden Sestri Ponente’de 2005 yılında inşa edildi. 450 milyon Euro’ya mal olan dev gemi, Temmuz 2006’da düzenlenen ‘vaftiz’ töreni ile ilk seferine çıktı.
Şampanyaların da patlatıldığı görkemli törene katılan dünyaca ünlü model Eva Herzigova, Costa Concordia’nın ‘vaftiz annesi’ ilan edildi. O gemi, simdi bir hurdaya dönüşüyor. Geminin sahibi olan Carnival Grup’a bağlı Costa Crociere’nin CEO’su Michael Thamm, şimdiye kadar geminin enkazına yapılan işlemler için 1 milyar Euro harcadıklarını açıklayarak, “Ancak buna bulunduğu adadan götürülmesi, parçalanması ve adanın çevre temizliği işlemleri dahil değil” dedi.
Thamm, bunlarla birlikte tüm masrafların 1,5 milyar Euro’ya ulaşacağını da söyledi.