İTALYA’nın Toskana Bölgesi açıklarında 2012 yılında karaya oturan lüks seyahat gemisi Costa Concordia’nın enkazının yüzdürülmesine başlandı.
Cenova Limanı'na götürülerek parçalanacak 114 bin tonluk kruvaziyerin yüzde 80’lik bölümünün geri dönüşümde kullanılacağı belirtildi. 13 Ocak 2013 gecesi Giglio Adası’nın birkaç metre açığında, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla kayalıklara oturarak, 32 kişiye mezar olan Costa Concordia 922 gün sonra son yolculuğunu yapıyor. Geçen Eylül ayında ‘Parbuckling” yöntemiyle dik konuma getirilen 290 metre uzunluğundaki geminin yeniden yüzdürülmesi için 9 gündür son detaylar üzerinde çalışılıyordu. Karadan açığa çekilen ve deniz seviyesinden 17.5 metre yükseltilen kruvaziyerin gövdesine hava tankları yerleştirildi. Gemi, bu sabah yerel saatle 09.00’dan itibaren kuzey batı yönünde 180 derece döndürülmeye başlarken, bu sırada kendisine son yolculuğunda eşlik eden römorkörler de uzun süre sirenler çalarak onu selamladı. Aynı anda adadaki 3 kilise de çanlarını çalmaya başladı. Yaklaşık 2.5 saat süren bu işlem ardından gemi, 2 römorkörün yardımıyla 190 deniz mili uzaklıktaki Cenova’ya doğru çekilmeye başlandı. 4 gün sürecek yolculuk boyunca Costa Concordia’nın içinde 12 kişiden oluşan teknik bir ekip de yer alacak. FRANSA ENDİŞELİ Gemi, Fransa’nın Korsika Adası’nın 25 kilometre açığından da transit geçiş yapacak. Fransız hükümeti, geminin özellikle çevre kirliliğine yol açabileceği endişesini taşıyor. Bu nedenle gemi kendi karasularından çıkana kadar Fransız donanmasına ait bir gemi de onu takip edecek. Cenova’nın Voltri limanındaki parçalama işlemlerinin 22 ay sürmesi bekleniyor.
SON YOLCULUK PAHALIYA PATLADI
Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından bunun, denizcilik tarihinin en büyük gemi kurtarma operasyonu olacağı belirtiliyor. 9 yıl önce 450 milyon Euro’ya (1.30 milyar Lira) inşa edilen lüks geminin enkazının kaldırılması ve parçalaması işlemlerinin toplamının, 1.5 milyar Euro’ya (4.32 milyar Lira) mal olacağı açıklandı. 
Model Eva Herzigova, Temmuz 2006’da düzenlenen görkemli bir törenle ilk seferine çıkan Costa Concordia’nın ‘vaftiz annesi’ ilan edilmişti. Geminin adayı terk etmesinin ardından, deniz tabanında çevre temizliği de yapılacak. Doğal güzellikleri ile göz dolduran Giglio Adası, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Öte yandan, kaza sırasında gemide çalışan Hindistanlı garson Russell Rebello’nun cesedi ise halen bulunamadı. Kazaya neden olmak ve adam öldürmek suçlarından yargılanması süren, kazadan sonra kısa bir süre tutuklu yargılandıktan sonra serbest bırakılan geminin kaptanı Francesco Schettino’nun, Ischia Adası’nda tatilde olduğu belirtildi.