KÖLN'de, çocukların meslek seçiminde velilere düşen ödevlerin anlatıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya anne ve babaların ilgisizliği dikkat çekti.
Köln kentinde, Türk veliler için meslek seçimi konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı Türk- Alman Dostluk Derneği'nin Veli Çalışması Projesi kapsamında Max Planck Realschule'da yapıldı. Emekli Öğretmen Metin Özsınmaz'ın, çocukların meslek seçiminde velilere düşen ödevleri anlattığı toplantıya anne ve babaların ilgisiz kaldığı görüldü. Metin Özsınmaz, çocukların meslek eğitimi için 7'nci sınıftan itibaren yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Diploma almadan okuldan ayrılan çocukların da meslek sahibi olabileceğini vurgulayan Özsınmaz, "Meslek yapma ve istenilen mesleği yapabilmenin pek çok yolu var" dedi. Gençlerin genelde belli mesleklere odaklandığını anlatan Metin Özsınmaz, 450'den fazla meslekte eğitim imkanı bulunduğunu hatırlattı.
YOLLARI BİLİRSENİZ ÖNÜNÜZ AÇIK
Bir insanın, mesleğini en az 40 yıl yaptığına dikkat çeken Emekli Öğretmen Özsınmaz, bu yüzden meslek seçiminin önemli olduğunu söyledi. Metin Özsınmaz şu bilgileri verdi:
"Almanya'da okula gitme zorunluluğu 10 ders yıldır, bu 1 ders yılı daha uzatılabilir. Eğer bir çocuk 3 kez sınıfta kalırsa diploma almadan okulu terk etmek zorunda kalabilir. Bu durumda meslek okullarında mesleğe hazırlık yılı denilen bir sınıf vardır, oraya kaydolabilir. Orada 1 yıl içinde biraz çaba gösterirse orta öğretim mezuniyetini elde eder. Ondan sonrada yolu açık. İyi bir not elde ederse Fachschule'lar var. Hatta Realschule mezuniyetini elde edebiliyor. Bütün mesele velilerin de bu yolları bilmesi. Öte yandan çocuğumuza hangi mesleğin uygun olduğunu belirleyebilmek için onun hangi yapıda olduğunu bilmeliyiz. Örneğin başkalarına yardım etmeyi seven bir çocuk sosyal alanlardaki işlere yatkındır. Bunun yanı sıra okullarda çocuklara, hangi mesleğe uygun olduğunu tespit için test yapılıyor."

HA(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)