ÇİN'de 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı gar baskını ardından sosyal medyada Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir fotoğraf dolaşmaya başladı.
Twitter benzeri 'Weibo' gibi sosyal medya platformlarında yoğun paylaşılan fotoğrafta, baskını yapan bir saldırganın giydiği siyah tişörtün üzerindeki 'Türkiye' yazısı dikkat çekiyor. Sosyal medya mesajlarında, saldırganların bu siyah tişörtleri giydikleri ifade savunuldu.
33 ÖLÜ, 139 YARALI
Çin'in güneyindeki Yunnan eyaletinin başkenti Kunming şehrinde yüzleri maskeli 10 kişi tarafından tren garına Cumartesi akşamı yapılan baskında 29 kişi pala ya da bıçak darbeleriyle, 4 saldırgan polis tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Çin hükümeti tarafından 'terör eylemi' olarak nitelenen ve 12 dakika süren saldırıda 139 kişi de yaralandı.
ÇİN DIŞİŞLERİ: SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Çin basınına dün yansıyan resmi açıklamalarda, eylemin Şincanlı ayrılıkçı güçler tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, bugün düzenlediği basın toplantısında saldırının dış güçlerle bağlantısı bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Olay yerinde Doğu Türkistan terör gücü bayrakları bulundu, ancak ilgili birimler soruşturmayı sürdürüyor" dedi.
OLAYLAR SIKLAŞTI
'Doğu Türkistan' olarak da bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen şiddet olaylarında son 1 yılda ciddi yoğunlaşma gözlendi. Çin Hükümeti, 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği olayların radikal İslam kökenli olduğunu öne sürdü.
Batılı devletler ve insan hakları örgütleriyse, Çin yönetiminin Şincan'daki güvenlik odaklı yönetim anlayışını eleştirken, kültürel ve dini alanda artan kısıtlamalara dikkat çekiyor.
Çin Komünist Partisi'ne bağlı Global Times gazetesi, geçen yıl Temmuz ayında yayımladığı bir haberde, şiddet olayları dolayısıyla Türkiye'yi hedef almıştı. O dönem gerçekleşen bir olaydan Doğu Türkistan İslami Hareketi'ni (ETİM) suçlayan gazete, örgütle işbirliği yapan ETESA adlı grubun merkezinin İstanbul'da bulunduğunu yazmıştı. Gazete, bir terörle mücadele yetkilisine dayanarak, 100 kadar Uygur'un muhaliflerin yanında savaşmak üzere geçen yıl Suriye'nin yolunu tuttuğunu iddia etmişti.
İstanbul merkezli ETESA ise, iddialara karşı geçen yıl internet sitesinden yaptığı açıklamada, herhangi bir terör örgütüyle bağlantıları bulunmadığını kaydetmişti.

SK(AÖ/İD) (FOTOĞRAF)