WASHINGTON 

CIA ve eski başkan George W. Bush yönetimi, 11 Eylül saldırılarından sonra "kara bölgeler" olarak adlandırılan merkezlerde terör şüphelilerine uygulanan sorgulama teknikleri nedeniyle yoğun eleştirilere uğramıştı. 

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Dianne Feinstein tarafından bugün açıklanan rapor ilk kez bu tekniklere ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

Yaklaşık 6 bin sayfa olduğu belirtilen raporun 528 sayfalık özeti kamuoyuyla paylaşılırken, raporda CIA’ın uluslararası yasaya dayanmadan yakaladıkları esirlere yasaların dışında zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı ifade ediliyor. Raporda, “CIA tarafından 11 Eylül sonrasındaki yıllarda kullanılan acımasız sorgulama teknikleri esasen yararsız ve gizli servisin Kongre’ye ve kamuoyuna söylediği gaddarlıktan çok daha fazla” ifadesine yer verildi.

Raporda eski başkanlardan George W. Bush döneminde CIA’ın gizli sorgu odalarında en az 119 kişiye yönelik gözaltısı değerlendirildi. Rapor, istihbarat teşkilatının sorgulama programını “liyakatsiz ve son derece kusurlu” yönettiğine vurgu yaparken,  Bush yönetiminin uygulanan yöntemlerle ilgili yeterince bilgilendirilmediğine işaret ediyor.

Rapor, sorgulama programını yönetenlerin zaman zaman başkan Bush yönetiminin ve kurumun onayladığı yöntemlerin dışında hareket ettiğine yer verirken, CIA’ın işkence teknikleri olarak suda boğma yöntemi, çok dar alanlarda uzun süre bekletme, uzun süre uykudan mahrum bırakma, esirleri tokatlama ve duvara çarpma, küçük kutulara hapsetme ve ölümle tehdit etme gibi birçok yönteme başvurduğu kaydediliyor.

Raporda istihbarat servisinin izlediği en sert teknikler olarak kesintisiz 180 saat boyunca uykusuz bırakma ve suda boğma hissi tekniği uygulaması gösteriliyor.

CIA’ın Avrupa ile Asya kıtalarındaki birçok sorgu odalarında bulunan 119 esirden en az 26’sının hiç bir suçu olmamasına rağmen tutulduğuna değinilen raporda, CIA’ın soruşturmaları yürütmesi için kurum dışından iki psikoloğu da kullandığı bilgisine yer verildi. Rapor, sorgulama alanında tecrübeye sahip olmayan ve terörizmle ilgili özel bir bilgiye sahip olmayan psikologlara kurdurulan şirketlere kurumca 80 milyon dolar ödendiği bilgisine yer veriyor.

Raporun 6 bin 200 sayfalık aslı gizli tutulmaya devam ediliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede uzun süredir tartışılan CIA’ın sorgulama tekniklerine ilişkin Beyaz Saray’daki açıklamasında “Bazı kişilere işkence yaptık” itirafında bulunmuştu. Obama, CIA’ın ileri düzey sorgulama dediği tekniklerin kullanılmasını 2009’da durdurulduğunu hatırlatarak, işkencelerin eski başkan Bush döneminde yapıldığını savunmuştu.

Obama'dan ilk değerlendirme

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama teknikleriyle ilgili olarak, "Bunlar, Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi. Bu nedenle, bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim" ifadesine yer verdi.

Obama, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin açıkladığı CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama yöntemlerine dair raporuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin tarih boyunca dünya genelinde demokrasi, özgürlük, insan hakları ve insan onuru için her ülkeden daha fazlasını yaptığını belirterek, Amerikalılar olarak CIA dahil, kendilerini koruyan istihbarat servisine derin şükranları bulunduğunu kaydetti.

Bu kamu görevlilerinin 11 Eylül saldırılarından bu yana terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in adalete teslim edilmesi ve El Kaide’nin yok edilmesi için hiç durmadan çalıştığını ifade eden Obama, 11 Eylül saldırılarından sonra, önceki ABD yönetiminin, daha fazla saldırıları önlemek için El Kaide’yi takip etme ve gelecek terörist saldırıların önüne geçme noktasında acı bir tercihte bulunduğunu hatırlattı.

Obama, açıklamasına şöyle devam etti:

“Daha önce söylediğim gibi ulusumuz, o zor zamanlarda birçok doğru şey yaptı. Ama aynı zamanda bazı eylemler bizim değerlerimize aykırıydı. Bu nedenle ben göreve geldiğimde kesin bir şekilde işkenceyi yasakladım. Çünkü bizim terörle mücadelede ve Amerikalıların güvenliğini sağlamada en etkili aracımız, evimizde ve dışarıda ideallerimize bağlı kalmamızdır.”

"Bu teknikler Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi"

Senato istihbarat Seçilmiş Komitesi’nin bugün açıkladığı raporun, kendisinin görevinin ilk gününde sonlandırdığı, CIA’in 11 Eylül saldırıları sonrasındaki tutuklama ve sorgulama programı hakkında detaylı bilgi içerdiğini belirten Obama, raporun ABD’nin dışındaki gizli tesislerde terör şüphelilerine yönelik tartışmalı sorgu yöntemlerine sahip programı açığa çıkardığını bildirdi.

Obama, raporun, bu ağır yöntemlerin ülkenin değerleriyle uyuşmadığı ve ABD’nin daha geniş terörle mücadele çabaları ile ülkenin ulusal güvenlik çıkarına da hizmet etmediğine dair kendisinin uzun süredir var olan görüşünü güçlendirdiğini kaydetti. 

Obama, “Dahası, bu teknikler Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi ve müttefik ve partnerlerimizle çıkarlarımızı ilerletmedeki işimizi daha da zorlaştırdı. Bu nedenle, bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim” ifadesini kullandı.

Başkomutan olarak Amerikan halkının güvenliğinde en büyük sorumluluğun kendisine ait olduğunu ve bu noktada El Kaide, bağlantılı örgütleri ve diğer aşırılık yanlılarıyla savaşmaya durmaksızın devam edeceklerine işaret eden Obama, burada da ABD’nin kurucu ilkeleri örneğinde ve bunların gücüyle hareket edeceklerini, bu nedenle bugünkü raporun gizliliğinin kaldırılmasını kendisinin de devamlı desteklediğini bildirdi.

-“Hiçbir ülke mükemmel değil"

Obama, “Hiçbir ülke mükemmel değil. Ama Amerika’yı farklı kılan, geçmişimizle, kusurlarımızla yüzleşmeye ve bunları değiştirip daha iyisini yapmaya istekliliğimizdir. Bugünkü raporun, eski tartışmaları açmak yerine, bu tekniklerin ait oldukları geçmişte bırakılması noktasında bize yardım etmesini umuyorum. Bugün aynı zamanda sahip olduğumuz değerleri ayakta tutmanın bizi zayıflatmak yerine güçlendirdiğini de hatırlama günüdür ve ABD, özgürlük ve insan hakları için dünyanın en büyük gücü olmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, bugün CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporu açıkladı.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra "kara bölgeler" olarak adlandırılan merkezlerde terör şüphelilerine uygulanan sorgulama teknikleri hakkındaki 6 bin sayfalık raporun, 528 sayfalık özeti ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. CIA’ın uluslararası yasalara uyulmaksızın yakaladıkları esirlere zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı ifade edilen raporda, “CIA tarafından 11 Eylül sonrasındaki yıllarda kullanılan acımasız sorgulama teknikleri esasen yararsız ve gizli servisin Kongre’ye ve kamuoyuna söylediği gaddarlıktan çok daha fazla” ifadesine yer verildi.