AVUSTURYA'daki Tirol İşçi Odaları Sosyal Demokrat Sendikacılar Fraksiyonu ortak düzenlenen panele milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Atilla Kart konuşmacı olarak katıldı.
Panelde İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi ile Konya Milletvekili Atilla Kart konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Türkiye'deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına değinen CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, birçok Avrupa ülkesinde yolsuzluklara adı karışan politikacıların, hatta doğrudan sorumlu olmasa da başbakanların dahi istifa etmede 1 saniye bile düşünmediklerini söyledi. Çelebi, Başbakan Erdoğan'ın her zaman olduğu gibi 'Mağduriyet rolü' oynadığını öne sürdü. Türkiye’deki yargının AK Parti tarafından ele geçirildiğini, iktidarın hesap verme korkusuyla gece yarısı operasyonları için yasa çıkarttığını öne süren Çelebi, herkesten önce emekçilerin bu iktidardan hesap soracağını söyledi.
Avusturya'daki sendikalar ve sosyal demokratlarla aktif sendikacılık döneminde birçok çalışmaya imza attığını ifade eden Çelebi, eskiden olduğu gibi çok daha güçlü bir 'Emeğin Avrupası'nı' görmek istediklerini belirterek İşçi Odası seçimlerinde sosyal demokrat dostlarına başarı diledi.
KART: TÜRKİYE ZARAR GÖRÜYOR
CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise konuşmasında AK Parti'nin yargı sisteminde tahribata yol açtığını söyledi. AK Parti´nin yandaşları ve hükümet üyelerini kollamak için Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası, hukuk ve demokratik yapısına telafisi mümkün olmayacak zararlar verdiğini öne süren Kart, AK Parti ile Cemaat çatışması Türkiye'nin geldiği vahim boyutları anlatmaya yeterli olduğunu söyledi. Yolsuzluk skandalı nedeniyle kolluk kuvvetlerinin savcı yerine apar topar siyasi iktidarın emrine sunulmasını başlı başına hukuk skandalı olarak tanımlayan Kart, Türkiye´de hukukun son kırıntılarında bu şekilde ortadan kadırıldığını söyledi. Salonu dolduranları Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları hakkında detaylı bilgilendiren Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP'nin komisyonda diğer siyasi partilerle birlikte eşit oy hakkıyla yer aldığını vurguladı.
UNTERRAINER: AYNI GÜN HÜKÜMET ÇÖKER
"PANELE İLGİ OLDUKÇA BÜYÜKTÜ"
Avusturya'nın nüfusu az olan eyaletlerinden olmasına rağmen panele yüzlerce kişinin ilgi göstermesi CHP'nin bu bölgede temsilcilik aracılığıyla etkili bir çalışma yaptığı yorumlarına neden oldu. Bölge Temsilci Murat Çelik yaptığı açıklama da halkın iyi bilgilendirildiği ve karşılarında istikrarlı CHP örgütlenmesi gördüklerinde AK Parti'nin yurt dışındaki etkisinin kırılacağına inandığını söyledi. Panele başta CHP Avusturya Birlik Başkanı Filiz Kaynak olmak üzere, CHP Avusturya Kadın Kolları Başkanı Sevgi Kılıç, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Ayık, Sema Kırcalı, CHP İsviçre Birlik Başkanı Salman Coşkun, FSG Delege Adayları Abdülkadir Özdemir, Kadir Solmaz, Mustafa Ekenler, Üretim Sendikası (Pro.Ge) Eyalet Sekreteri Robert Koschin, Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) Eyalet Başkanı Otto Leist, ÖGB Eyalet Sekreteri Peter Hofer, Pro.Ge Sekreteri Bernhard Höfler, SPÖ Belediye Meclisi Üyesi Victoria Weber, SPÖ Belediye Meclisi Üyesi Helmut Buchacher ve çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi katıldı.
Panelin moderatörlüğünü Avusturya'da Türkçe yayınlanan yerel gazetelerden Sendika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Kılıç üstlendi. CHP Milletvekileri Süleyman Çelebi ve Atilla Kart panel sonrası Jenbach Alevi Kültür Merkezi'ni de ziyaret ederek Alevi yurttaşların sorunlarını yerinde dinledi.