İSVİÇRE'nin Cenevre kentindeki, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN'in her yıl gerçekleştirdiği ve bugüne kadar 25 ülkeden 6500 lise öğretmenini ağırlandığı staj programına bu yıl Türk lise öğretmenleri davet edildi. 23-28 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan programda Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki liselerden seçilmiş 30 Bilim (fizik-kimya-biyoloji) öğretmeni, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarında staj yapma imkanı bulacak.
CERN'de araştırma yapan Türk bilim adamlarının Türkçe olarak verecekleri seminerler ve deney tanıtımlarından oluşacak olan Türk Öğretmenler Programı, CERN ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından destekleniyor. CERN Eğitim Programı tarihindeki en çok talep gören ulusal program olan Türk Öğretmenler Programı için 264 başvuru yapıldı.
Söz konusu eğitim, parçacık fiziğinden algıçlara, parçacık hızlandırıcılarından bunların uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede verilen seminerlerin yanı sıra deney ziyaretlerini de içeriyor. CERN eğitim programını takip eden öğretmenler yaptıkları çalışmayı 'kariyerleri boyunca başlarına gelen en iyi şey' olarak değerlendiriyor. Bu çalışmadan aldıkları bilgi ve motivasyonu gençlere yansıtan lise öğretmenlerinin, 'Anlaşılabilir' bir diyalog ortamı oluşturarak, yeni nesil mühendis ve bilim adamlarının yetişmesinde büyük katkı sağladıkları belirtiliyor.
CERN'in 4 temel amacı bulunuyor: Evrenin yapıtaşlarını ve bunların birbiriyle ilişkilerini anlamaya çalışmak, Bilimsel çalışmalarda ortaya çıkan yeni teknolojileri topluma kazandırmak, Yarının mühendis ve bilim adamlarını yetiştirmek, Bilim yoluyla ülkeler arasında barışı pekiştirmek.

(SS)