TÜRKİYE, AB arasında en yüksek karar organı Ortaklık Konseyi'nin 52’incisi Lüksemburg’da yapıldı. 
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı toplantıya Avrupa Birliği dönem başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle katıldı. AB Ortaklık Konseyi'ne katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu toplulum tarafından bloke edilen fasılların bir an önce açılması gerektiğini, böylece AB sürecinin daha hızlı ilerleyeceğini dile getirdi. Lüksemburg’da AB Ortaklık Konseyi toplantısından sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle dedi:
"Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinin hepsini konuştuğumuz bu toplantıda, reformların devamı için siyasi kararlılığımızı anlattık. Türkiye’ye karşı uygulanan Vize muafiyeti konusunda, daha adil olunmasını bekliyoruz. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Şuan için 17 fasıl bloke edilmiş durumda bu fasıllar bir an önce açılmalıdır."
Ortak basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, "Türkiye ile AB süreci devam etmekte, 3’üncü yargı paketi de dahil olmak üzere reformlardaki gelişmeleri memnuniyetle izlemekteyiz, gereken çalışmaları gözlemliyoruz" diye konuştu. Ortak basın toplantısında sorulan Irak olaylarına cevap olarak Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Son 4 yılda Irak ve Suriye’de tehlikeli gelişmelerle ilgili olarak farklı senaryolar masaya konuldu. Bu terörist grupların yaptıkları kabul edilemez, durum endişe verici. Gerçek endişe kaynağımız Irak’ın geleceği konusunda, radikal terörist gruplar Irak’ı istikrarsızlaştırmak için elinden geleni yapıyor. Biz de Avrupa Birliği ve NATO ile bu sorunu çözmek için gereken işbirliğini yapmalıyız."